2020-07-16
好耐無食 High Tea la! 呢個weekend同閨蜜去咗 Kerry Hotel #staycation,check-in 之後諗住周圍行吓睇吓有咩食,經過 Lobby Lounge 有呢個 high tea set,响冇訂位嘅情況下,試吓會唔會有位啦。好好彩,個同事話可以4點半還枱的話可以;有多過1個鐘食,都ok啦!我哋兩個就坐低嗌咗個 high tea set Menu 上寫住如果 post IG tag #KerryHotelHK,就會送兩杯 Summer drinks! 一紅一綠襯返個士多啤梨主題。紅色係 Rose flavor; 綠色係 Cucumber flavor. 我本人就覺得玫瑰嗰杯太甜,所以俾咗友人飲;青瓜嗰杯係有汽嘅,比較清新,容易入口。兩杯都係無酒精嘅。3 層架 high tea: 底層同extra 嗰盤係鹹點; 中層係 sweet pastries / cake; 最上層係 high tea 必有嘅 scones! Server甜心哋介紹每樣小食。建議我哋先食鹹點。有隻杯仔裝住白色嘅湯係 Chilled asparagus soup! 上面嗰條係芝士條
有隻杯仔裝住白色嘅湯係 Chilled asparagus soup! 上面嗰條係芝士條,點落啲湯度好好食!
呢個係 Quiche Lorraine; 佢無用傳統tart皮而係用咗春卷/雲吞皮之類嘅包,比較薄身,食落無咁飽。
呢個炸波波係龍蝦丸。入面有隻爆漿鵪鶉蛋 幾好食,夠彈牙!
個Extra盤係黑蒜本地磨菇他他醬咁,附上幾塊脆多士搽啲醬食,好好味!想 encore 多幾塊多士添呀!
到中層甜品有 3 款:
朱古力格仔蛋糕;外層包咗金莎層皮;超甜!
呢個係 Strawberry Cheesecake Pop! 白朱古力外層包住芝士蛋糕,仲有啲 strawberry 醬;唔太甜,好味!
呢個雜莓Puffs最好食! 到鬆餅啦!賣相好靚嘅 Scones 上面有 cream and strawberries 不過我覺得 scones 都係熱熱哋食好食啲。
除咗食物同嗰兩杯特飲,最重要梗係茶啦!佢哋係飲添加同款嘅茶或咖啡嘅。我揀咗飲earl grey,而友人揀咗洋甘菊。