2016-09-16
星期日同hubby黎到上環Cafe Bauhinia high tea由於上次同friend黎過,今次好快搵到Cafe就係呢個tea set 夏日夢の田園下午茶 店員安排我地坐corner位,自成一角感覺上private d, quiet d ~Cafe有好多鮮花,好香D小擺設都好吸睛,有心思!我地都一齊order左呢杯 signature drink <夕陽無限好> 芒果西瓜冰熱情芒果mix鮮豔西瓜,顏色夠sharp! 味道refreshing,清甜 ! 口感細膩 ! 好透心涼 !美中不足係膠杯賣相唔夠fancy 主角出場 - 兩層tea set !碧綠墊底紙營造綠色人造草地上層係鹹點先黎<甜甜蜜蜜>香蕉花生醬朱古力棉花糖 要配夾餅一齊食,花生醬加朱古力口感豐富,hubby話甜左D!<知心戀人>濃芝士通心粉角配他他醬外表有D似麥樂雞/薯餅,外層香脆,鍾意入面D芝士餡!<大滿足>挪威煙三文魚忌廉芝士青瓜牛角包牛角包鬆脆,煙三文魚味道OK!<二重奏>意大利巴馬火腿配青瓜串Parma Ham果然夠咸,要清甜
由於上次同friend黎過,今次好快搵到Cafe
感覺上private d, quiet d ~ Cafe有好多鮮花,好香
D小擺設都好吸睛,有心思! 我地都一齊order左呢杯 signature drink <夕陽無限好> 芒果西瓜冰
碧綠墊底紙營造綠色人造草地
上層係鹹點
先黎<甜甜蜜蜜>香蕉花生醬朱古力棉花糖
<知心戀人>濃芝士通心粉角配他他醬
外表有D似麥樂雞/薯餅,外層香脆,鍾意入面D芝士餡!
<大滿足>挪威煙三文魚忌廉芝士青瓜牛角包
牛角包鬆脆,煙三文魚味道OK!
<二重奏>意大利巴馬火腿配青瓜串
Parma Ham果然夠咸,要清甜青瓜中和返個味道!
<至尊巨蝦>大蝦配泰式醬
大蝦味道爽,泰式酸辣醬酸酸甜甜好開胃!
tea set下層係甜點
<忘不了> 雪葩
雪葩冰凍香滑,味道好清新,絕對係夏日消暑甜品!
<畫出彩虹>七彩繽紛生果杯
有哈蜜瓜、蜜瓜、西瓜,味道OK冇乜特別!
<甜思思>朱古力香蕉忌廉杯
香蕉片mix朱古力醬,由於我唔太愛香蕉,呢個Hubby食晒!
<回味無窮>芒果藍莓忌廉甜撻
甜度適中,可以一口吃完!
<初戀> 士多啤梨牛奶布甸
簡單好味! 做到香滑,奶味濃 !
士多啤梨醬淡淡地,唔會太搶味~ 烤過嘅半溶棉花糖,趁熱食有拉絲效果 tea set的deco好可愛 !
小擺設加添園藝氣息
食完呢個tea set好滿足! 之後要努力keep fit