2015-11-19 7971 views
天氣好, 心情都一樣好, 行完元朗無紅葉既大棠, 本有少少失意感, 但一想到晚上有大餐食, 就即刻開心哂。今日難得放假, 就當然食5點O個場, 以前曾在舊址食過一次早場17:15, 當時都坐到就快full, 今次竟然....得一半人左右, 唔通熱情冷卻左?排久隊等即開蠔是放題或自助餐的趨勢, 因為個個講求新鮮, 在你面前開殼就絕對確保新鮮啦~生蠔, 蟹腳- 點解我會一開齊comment, 原因得一個.....都係咸...., 每次黎, 主打都為了這兩樣食物, 生蠔會有咸味全因海水味, 但真係好好咸, 本身肉厚, 爽滑, 入口有少許金屬味。好咸的問題, 唯有自己都用水再沖沖, 但都係食幾件就適可而止。 蟹腳...有同樣的問題, 肉都好多, 多數都是連海水急凍運送, 保存會好好多, 到食用前會沖沖水, 但一般都不會沖太多, 因為可能會沖走本身蟹的肉汁。在蟹肚上一咬, 雖多水, 但都是咸的, 肉質再好都不能多食, 淺嘗好了....食有好味海鮮的餐廳, 一般我都要skip熱葷, 才可食到多些甜品, 呢度最出名就當然是北海道牛乳奶凍, 除此之外, 雪糕的牌子都有兩個大牌子, 款式都多, 本人比較
排久隊等即開蠔是放題自助餐的趨勢, 因為個個講求新鮮, 在你面前開殼就絕對確保新鮮啦~
生蠔
蟹腳陣
雪糕
食有好味海鮮的餐廳, 一般我都要skip熱葷, 才可食到多些甜品, 呢度最出名就當然是北海道牛乳奶凍, 除此之外, 雪糕的牌子都有兩個大牌子, 款式都多, 本人比較愛D字的開心果口味, 雖無H 字的雪糕幼滑, 但果仁味好重, 而且對'綠色雪糕'有另一種口味感覺, 非常喜歡。
出色的奶凍就當然不要停, 有芒果, 五穀, 荔枝等特別口味, 奶香都好重, 但本身味道都出色, 並無因為奶香而蓋過。
最後當然要搵職員幫幫手, 今次畫師畫得比上一次漂亮, 為今次的晚餐畫上完美的句號。

2015-11-17
Celebration