2016-05-07
在OR評價不太高的Sweetology,一直希望一試睇下能否幫她平反一下。今天和朋友到了九龍塘行街,平日下午的人流也不太多,而且加上有下午茶,看看價錢,也都合理;於是一試。宇治抹茶梳乎厘($68)這個上枱真係嘩一聲,因為個杯好靚,好似英式咁!加上梳乎厘要即做,所以都要等左廿分鐘。不過係值得架,因為都唔錯。抹茶味好出,本來以後佢而係單調的抹茶梳乎厘,不過原來入面仲有紅豆,好得意呀!第一次食有餡的梳乎厘!而且仲有抹茶飲架!由抹茶粉沖出的,較苦澀但係我都幾鍾意,係當食完比你沖一沖喉嚨!芥末腸仔卷($48)這個十級讚好,真係一點也不馬虎!是好粗的德國雞肉腸,由煙肉包住,中間也有少少芥末,不過食唔出有嗆喉的感覺。看似平平無奇的一個小食,真係比想像中好好多。當中仲有半碟沙律,都好fresh!食完少左好多罪惡感架!三色香蕉可麗餅配朱古力movinpick雪糕 ($68)這個有點失望,因為可麗餅上枱是凍的,而且有點點硬,不知是否放耐左。不過香蕉的份量都幾多,仲有貴價的movinpick,朱古力味好濃,呢個是惟一欣賞的地方。