2017-11-02
放工去食飯,雖然住係元朗,但去到天水圍亦有種迷失的感覺,從天水圍西鐵站坐輕鐵去到頌富站,到達隔鄰的T Town搵落腳點食飯,搜尋電子屏幕有一間叫鴨子園,心想難道用鴨做主題的餐廳,不妨去試試看。上到二樓,看到鴨子園內𥚃裝潢設計彌漫著那種中國古典氣派,登記不消一會亦已獲安排入座,剛巧亦有卡位坐。今晚食飯帶一個肚真係裝不完, 睇餐牌樣樣都想吃的感覺 ><很貪心最後點了北京填鴨例牌、黃金四季豆、涼菜三小拼、鴨子園炒飯。首先上菜的三小拼,小排骨應該係一大亮點,入口感覺嫰嫰。麻醬雞絲的麻醬委香滑, 加分!接著上菜的北京填鴨,填鴨皮爽脆, 肉多汁。我地鍾意塊粉皮夠熱辣辣, 好想再encore!!之後的黃金四季豆與鴨子園炒飯,兩者搭配出奇地適合,蛋黃的香與炒飯的香簡直一流,最後兩個人都食得飽飽的。埋單計數兩個人食飯三百幾蚊,唔算貴,如果下次encore再嚟多D人可以叫多幾個餸,試試其他推介菜式。
最後點了北京填鴨例牌、黃金四季豆、涼菜三小拼、鴨子園炒飯。
涼菜三小拼
北京填鴨