呢間係大圍算係數一數二嘅中菜館,難得放假就一早黎試下佢地嘅點心,10點幾係街上已經好多人等位😳當時門口店員話等到11點半就會有第二輪清枱(完全無講話疫情分區以及其分佈數量),我地等到11點9,一直都係話清緊枱埋緊單😥等到12點幾終於有枱,但點知話一定要安心出行,如果寫紙要再等,而餐廳嘅寫紙枱只有3張😨最後等到12點半,足足等左2個幾鐘先入到餐廳😲好多同行嘅客人都有不滿,希望餐廳係等候位置嘅安排可以加以改善啦。當等完咁耐入到餐廳,如果最後食到好食嘅點心都算啦,但其實質素好中規中矩🥺完全覺得係唔值等咁耐,有啲失望啦👀🔸點心假日收費(小點HK$31、中點HK$35、大點HK$40、特點HK$43、頂點HK$46)🔸蜂巢炸芋角呢個係點心係出面酒樓較為少見,因為工序較複雜,難得見到當然要食啦🙌🏻但上到枱唔係熱辣辣,只有少許餘溫。入面嘅芋泥部分十分少,比較多嘅就係豬肉,豬肉較肥,整體食落比較油膩🤥🔸奶黃千層糕蛋黃味十分濃郁,層次顏色都分明,有食到粒粒嘅蛋黃粒,朋友話好似食緊月餅一樣😂🔸冬菇燒賣呢個就係去到最後先發現原來漏單😂不過都堅持要等埋,燒賣嘅蝦肉較韌,加左冬菇點綴下都還可以的🔸麻蓉包本身想食

蜂巢芋角

冬菇燒賣

🔸冬菇燒賣
麻蓉包

🔸麻蓉包
本身想食叉燒包/奶黃包,點知呢到得一款蒸包揀😬第一次食麻蓉包,上網睇原來係用白芝麻做餡料嘅包,餡料都算多,不過略甜左啲,食到後來有啲渴口
蝦餃

🔸筍尖蝦餃
蝦餃不過不失,皮嘅厚薄尚算適中
薄撐

🔸懷舊鹹薄撐
薄撐煎得都算脆身,上面仲有櫻花蝦,食落都有蝦香味🦐
鬼馬得意腸

🔸鬼馬得意腸
腸粉入面有炸皮,木耳同蘿蔔等,食落口感都算多層次🤓
椰汁紅豆糕

🔸椰汁紅豆糕
成餐食落算比較好應該就係呢個啦,椰汁紅豆糕嘅椰汁同紅豆分開得好分明,紅豆大大粒,食落好香甜,椰汁味都剛剛好,夏天食唔錯😙
Waiting Time
120 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Breakfast