2022-10-16
新鮮滾熱辣的食評🤭哩間茶樓好巴閉,要一早可能9點就開始排隊,10:30am先開門😂我地今日好彩,行遲一步都冇飛🤭原本俾張大檯我地,我地嫌太大,想換張細檯🤣但內廳的細檯太夾攝好核突哈哈😫咁啱經理話有個阿伯突然要十位想同我地換,直接幫我地換大廳的細檯,仲舒服☺️檯與檯之間好大塊透明夾板,坐得好舒服😌原本一開始感覺好寧靜好舒服,大家都真係好enjoy嘆茶,唔似一般茶樓;但食到尾聲,隔離檯嚟咗六條女,三個女人一個墟呢度有兩個🫣煎韭菜粿(小)一個字,好鹹😖😂蒸瑤柱蘿蔔糕(小)有頭髮😨好彩未食經理幫我地換過碟😂擺上餐桌先淋上豉油,餡料放咗瑤柱臘腸蝦米,餡料頗多,味道鮮美😉唔會好霖得d粉冇餡😌經理過後有詢問有冇幫我地上到👍🏻手打墨魚燒賣(頂)有d墨魚籽豐富口感,彈牙爽口,仲有d蔬菜,搭配均勻🥬叉燒餐包(小)好多叉燒,肉質嫩滑新鮮👍🏻麵包鬆軟,加上蜜糖,甜甜地好味😋韭黃鮮蝦腸粉(特)腸粉又薄又滑👍🏻蝦新鮮🦐配搭甜豉油更加點綴,整體感覺爽口👍🏻我好驚食到好似成口粉嘅腸粉😬每樣點心都感覺新鮮,即點即整,唔似其他茶樓可能蒸定好耐,例如燒賣甩皮鳳爪甩骨🤣小$33|中$36|大$40|特$43|頂$46|茶位$1
煎韭菜粿(小)
一個字,好鹹😖😂
蒸瑤柱蘿蔔糕(小)
手打墨魚燒賣(頂)
有d墨魚籽豐富口感,彈牙爽口,仲有d蔬菜,搭配均勻🥬
叉燒餐包(小)
好多叉燒,肉質嫩滑新鮮👍🏻麵包鬆軟,加上蜜糖,甜甜地好味😋
韭黃鮮蝦腸粉(特)
小$33|中$36|大$40|特$43|頂$46|茶位$18|加一服務費
🌟btw哩度唔會俾搭檯,遲嚟要等好耐,晚餐要提早訂位喔!
📍大圍小館
大圍積福街92號地舖
🚇大圍站A出口(步行約2分鐘)
@taiwaidining #大圍美食 #taiwaidining #food #foodie