2010-05-13 2 views
同朋友係得返獨市經營既neway唱完kkk,就要搵間有Wi-Fi既Cafe坐下食晚飯,因為我地要討論下去旅行既行程同埋搵下資料咁。記得砵蘭街呢度有兩間cafe連住都幾好,所以就行左黎呢邊。原本其實想去另一間,但個間好似裝緊修又寫住包場,唯有退而求其次黎左TC2啦,順帶一提,這裡兩間也是有Wi-Fi的。這裡可散叫很多不同的食物,另外有set dinner,又或者可選一個二人套餐! 由於我倆也懶得算,最後也要個二人套餐算了。是晚非常多客人,我們沒book檯,它好像勉為其難才有一張檯給我們似的。後期曾經一段時間更是整間也坐滿了人,不知是否因為旁邊那一間沒開呢?給我們的那張檯不算很大,我們又要放食物,又要放電腦,弄得狼狽非常。二人套餐前菜有一個鴨胸沙律和一個台式蒜香腸。鴨胸沙律有頗多菜,菜上沾了少少沙律汁,但真的很少,所以沒什麼味道,但勝在蔬菜夠爽口。另外有四片鴨胸倒是挺好吃,肉質很嫩,上面再帶有少少脂肪,薄薄的卻肉味頗濃,吃起來不錯。台式蒜香腸真的很重蒜味,有些吃下去有幾「啃」的感覺,咬下去軟軟淋淋的,作為小吃都算幾好。之後有一個叫TC Pizza,細細個的,切開為四份。這個材料有芝士沙律醬

之後有一個叫TC Pizza,細細個的,切開為四份。這個材料有芝士沙律醬吞拿魚等,薄餅很薄,焗得有點燶,但食落都幾香口,而且有少少脆,加埋d好似沙律咁既醬料係幾好食的。面頭看似幾多芝士,但食落反而無咩芝士味。湯有兩款,海鮮忌廉 OR 什菜湯,我地兩個都要左海鮮忌廉,湯既味道偏淡,而且有少少稀既感覺,一D都唔CREAMY,更枉論任何海鮮味。有兩片蒜蓉包跟,不過都係麻麻地,雖然脆但蒜蓉香,唔係幾好食。

主菜有四款我地選擇左黑椒西冷羊,個姐姐極力推薦我地跟薯角,所以我地都要左薯角。薯角的確幾好食,個皮香口又有少少煙靱,加埋D香料有少少辣辣地,幾正!~ 羊都OK,大概五成熟到,見佢中間都紅紅地,食落都唔算好靱,但就無咩羊味.... 而且肥膏偏多,一般啦。

飲品我地選擇左熱既榛子牛奶,黎到白雪雪,簡單就係一杯有榛子味既奶,但係飲落都幾好飲,佢只係有少少榛子味,唔會話太甜。飲完杯熱奶唔知今晚係咪會好訓D呢?甜品只係要左一個因為都幾飽下,見人地個CHEESE CAKE好似麻麻地,選擇左焦糖燉蛋,都係一般般啦。表面焦糖夠脆又熱熱地,不過下面個燉蛋凍冰冰,唔係好夾既感覺,而且個燉蛋亦稱唔上滑,所以只係普通。

吃畢我地繼續談天說地搵資料,不過呢度個Wi-Fi麻麻地,好鬼慢。環境都算幾好既,坐幾耐都唔會催你走。但個人來說還是喜歡佢旁邊個間多d。
台式蒜香腸
鴨胸沙律
TC Pizza
海鮮忌廉湯
蒜蓉包
黑椒西冷羊
榛子牛奶
焦糖燉蛋
$106 (Dinner)
TC Pizza
榛子牛奶