2016-02-23 1296 views
Chico chica自從港鐵西港島線通車之後,去西環就方便左好多!西環係我長大嘅地方,近幾年嘅變化好大,每一次返去都會有新嘅餐廳,有啲舊嘅舖頭又會無咗,舊既唔去,新既唔黎,希望呢d轉變會令西環變得更好!第二街,第三街一帶新食店雲集,中,英,美,法,日,樣樣都有,今日比呢間西班牙小店吸引住!紅噹噹既裝修令人感覺好喜慶咁! 小店主打tapas ,都好多選擇,睇咗menu一陣就有店員主動埋黎介紹,經過佢既推介今日揀咗ponzu oyster ,truffle bikini ,octopus Galicia 加個甜品churros mocha , 今日凍凍地,叫咗杯hot lemon ginger飲. hot lemon ginger 夠晒薑,好暖胃!ponzu oyster 係有切碎番茄嘅生蠔,蠔本身肥美,加上酸酸地既蕃茄,呢個配搭幾唔錯! truffle bikini, 就咁睇名係估唔到係咩嚟嘅,原來就係黑松露芝士多士!白色嘅多士夾住黑色既嘅黑松露醬,仲有溶咗嘅芝士係入面,黑松露嘅份量一啲都唔少,每一啖都食唔到黑松露同埋芝士,真係好好味!octopus Galicia
Chico chica

紅噹噹既裝修令人感覺好喜慶咁!

hot lemon ginger
夠晒薑,好暖胃!

ponzu oyster

truffle bikini,

octopus Galicia
呢個係今日嘅精點推介!慢煮八爪魚配上番茄乾同埋炸薯仔,慢煮係將食物用低溫加上長時間煮熟,肉嘅纖維唔會因為高溫而變質,所以八爪魚經過慢煮之後非常之淋,加上炸得好乾身既炸薯仔,真係令到人食唔停口!

最後係甜品時間,
churros mocha ,擺碟十分精美!炸甜麵糰配朱古力醬,佢果兩球迷你咖啡雪糕係非常咁好味!

Tapas既精髓就係每樣少少咁等你可以試多幾款,下次可以再試埋其他!

埋單係用紅色嘅蒸籠張帳單送上,非常之有心思!
2016-02-18
$230 (Dinner)
  • Octopus  Galicia