2018-04-07 777 views
工作忙,難得偷到時間tea 一 tea。同事提議叫外賣,我反對,因為由餐廳整好啲嘢食至到送到上來,其間又要行又要等升降機,搞得嚟起碼半粒鐘,啲嘢食一定凍晒,唔好食。所以,我反建議出去食,反正有時間。我哋去咗新世紀專食土司嘅餐廳,搵到位坐就去買嘢食。我自己買咗一個傳統土司套餐 $34。一個餐裡面有(1) 兩件牛油Kaya 土司、(2) 兩隻半熟蛋或煎蛋和 (3) 一杯飲品。我揀咗半熟蛋和南洋熱咖啡。【半熟雞蛋】半生熟雞蛋係呢度的招牌小食,生熟程度要掌握得好,否則個精髓食無咗。加些甜醬油和胡椒粉,就可以食,一啖就啜晒入口,好過癮!【牛油Kaya 土司】先將方包去了四邊麵包皮,然後再烘到少少燶,再搽上牛油和kaya 醬。牛油和 kaya 醬非常夾,香香甜甜,加埋烘脆了的土司,又成為另一特色小食,好好食。【南洋熱咖啡】加咗煉奶的咖啡,所以會較甜一點,都係好飲嘅。有人話,偷得浮生半日閒。我就話,hea 番半刻,歎下茶。爽!

我哋去咗新世紀專食土司嘅餐廳,搵到位坐就去買嘢食。
我自己買咗一個傳統土司套餐 $34。

【半熟雞蛋】

【牛油Kaya 土司】

【南洋熱咖啡】
加咗煉奶的咖啡,所以會較甜一點,都係好飲嘅。

Type of Meal
Tea