2015-02-01 2445 views
為左食群記豬手晨左入左粉嶺。係悟恫河hea完一輪。想食個T就黎呢間比群記低一位既呢到。工業區既一角。室內外落差甚大。內裡氣氛真係幾唔錯下午茶時段基本上是只有甜品同下午茶set 有趣的是下午茶set既選擇有限。三文魚沙津都可以賣曬?咁你晚市唔做沙津同三文。有趣。是日甜品係chocolate mousse。當我點menu中既chocolate cake 既時候自動變了這個。不相干。食多個吧。這個mousse 嗎。味道是不錯的。朱古力味濃。亦加了花生。是絕對的配合地香。但係作為花生敏感者。我食左一啖就放低等發作了。雪糕味濃。仲有脆粒在內增強口感。想食的來了閃亮的糖霜很討好。可以底下的brownie實在實的要命。掛上foodlab special 的一杯。不用想就點黎試下。店員說糖奶代加。絕對是測試與咖啡店緣份的方法。香濃而順口。就是拉花有點。。。沒拉花可能更好。隨餐加點了一杯cap。總是怕淡就要求加多shot。round one 黎到。我心諗呢杯係regular ? 面的奶泡連2mm也沒有。淡如水的。說好的extra shot呢?即彈。黎個round two。奶泡厚了點但距離三分一的基本比例

工業區既一角。室內外落差甚大。
室內外落差甚大

內裡氣氛真係幾唔錯
很有氣氛的一角

Chocolate mousse cake

Chocolate fudge cake

Foodlab special

Round 1

Round 2

即彈。黎個round two。奶泡厚了點但距離三分一的基本比例差天同地。同時毫不挺身。散得比熱情更快。可幸加左1shot。也喝得出係杯咖啡。

落錯cake。奇怪既拉花。偏離軌道既咖啡。令我忍不住即場打呢篇食評。沒試正餐menu上樓下讚賞的特色有機菜式。這個負評明顯係以偏概全。只能建議大家不用黎tea吧了。

$100 (Tea)
Foodlab special