Restaurant: The Point - Pizza & Pasta (The ONE)
Terms & Details:
意大利風干火腿一向係我至愛!呢隻火腿唔會太咸, 伴以少少沙律菜.感覺非常清新! 但稍嫌醬汁太多, ""水汪汪"咁新品!!! 大廚話舊款龍蝦PIZZA的醬汁不夠突出, 稍嫌平凡. 於是改造一番! 以全新香茅龍蝦汁作為配搭!一於試試!! 龍蝦鮮甜彈牙, 濃濃芝士味!!香茅龍蝦汁減低咗芝士的肥膩感覺, 帶出滿滿的FRESH感!GOOD!  唔好以為個龍蝦頭阻住哂又冇野食, 其實係內有乾坤的!!大廚將蝦一砌粒再重新釀入蝦頭!  其實有好多肉嫁!!!除咗龍蝦PIZZA~ 仲有個蔬菜PIZZA!! 啱哂食素人士啦!甜椒本身都好好食~雖然冇咗肉 但一點兒都唔"掛"!!!好濃的醬汁! 和牛勒肉炆煮得非常"淋"身, 一點都唔韌! 可以講得上係入口即溶!蜆殼粉食嘅時候盛住醬汁, 真係好香啊! 而且煮得啱啱好 有少少硬度!好香嘅菇味啊! 菠菜溶配搭芝士, 一流!上面仲加左脆脆嘅麵包粒, 食起上黎好夾!咁大隻烤雞, 我以為會"鞋"口~食落又唔係喎! 都好多肉下! 而且烤得唔會好乾, 切開雞肉都見到好多汁流出黎!我個人稍嫌雞肉淡咗少少~ 有3個唔同風味嘅醬汁: 1: 泰式芒果汁 -- 酸酸甜甜又辣辣地  開胃啊
意大利風干火腿凱撒沙律
意大利風干火腿一向係我至愛!

呢隻火腿唔會太咸, 伴以少少沙律菜.

感覺非常清新! 但稍嫌醬汁太多, ""水汪汪"咁
原隻龍蝦PIZZA

一於試試!! 龍蝦鮮甜彈牙, 濃濃芝士味!!

香茅龍蝦汁減低咗芝士的肥膩感覺, 帶出滿滿的FRESH感!

大廚將蝦一砌粒再重新釀入蝦頭!  其實有好多肉嫁!!!
烤甜椒PIZZA

甜椒本身都好好食~雖然冇咗肉 但一點兒都唔"掛"!!!
紅酒燴和牛勒肉蜆殼粉

菠菜里哥特芝士烤龍葵菇
好香嘅菇味啊! 菠菜溶配搭芝士, 一流!

上面仲加左脆脆嘅麵包粒, 食起上黎好夾!
迷迭香烤法國春雞
咁大隻烤雞, 我以為會"鞋"口~

我個人稍嫌雞肉淡咗少少~

有3個唔同風味嘅醬汁:

1: 泰式芒果汁 -- 酸酸甜甜又辣辣地  開胃啊~  (推介)!!!

2: BBQ汁       -- 香濃 但冇咩特別

3: 濃菌汁       -- 菇味菇味菇味!好CREAMY~
澳州M5和牛西冷扒
最令人期待嘅一款!! 一上碟己經好香喇!

7成熟, 又大塊又厚, 好香牛味!

非常juicy! 有少少配菜伴碟~簡單又靚!

我唔知點形容佢, 總之好好食!
Tiramisu
同一般係市面見到嘅唔一樣~ 雪糕放面 底下擺餅 食之前先自己動手淋咖啡上面~ 我覺得成個感覺好新鮮~ 唔洗整定文雪櫃咁!
Banana Heaven
以pizza示人嘅甜品. 方便又容易食~ 一大班人就最易share~

烤香蕉, 棉花糖, 巧克力醬, 雲呢拿雪糕~

唔會唔好食嘅配搭~
Nutella Orange
榛子巧克力醬, 焦糖香橙, 榛子碎, 雲呢拿雪糕~

嗯...麻麻地~ 味道有點燶 遮蓋咗橙香味~
今次試左5款新飲品

1: mango tango, 芒果汁和橙汁, 杯邊沾有糖 飲落甜甜地又幾清涼

2: fresh up, 荔枝汁, 冰茶, 新鮮荔枝   開頭飲落苦澀味幾重 覺得難飲 但之後一邊食一邊飲 又開始覺得甜喎 而茶嘅苦澀味沖淡食完野嘅肥膩感 真係好fresh up!

3: green point, 菠蘿梳打& syrup, 幾清甜!

4: blueberry milk, 雲呢拿雪糕, 奶, 藍莓果泥, 新鮮藍莓! 好似藍莓香口膠味咁...

5: iced oreo chocolate, 巧克力, 雲呢拿雪糕, 奶, oreo碎! 好奶啊! 好足料!!
2016-06-30
Type of Meal