2022-09-20
The engine收工後約咗朋友喺公司附近買晚餐食,今次就揀咗幾新穎嘅Keto快餐店,食餐Low Carb健康快餐!🌟天貝薯條第一次食天貝,其實佢係黃豆發酵食物。幾脆口+幾有豆味同堅果味。整體感覺好Smoky,似係豬肉乾但少咗肉味咁。醬汁係稀少少既香草蕃茄醬,唔係普通茄汁。🌟輕三文魚煙肉粟米牛油果沙律沙律既份量同材料豐富,對得住價錢,煙三文魚比平時食到既相對無咁鹹,👧🏻就覺得幾好,對於朋友嚟講反而少咗份滿足感,而且份量極多。Menu 寫牛油果沙律,本身以為會係成隻切開上,但原來係整成牛油果醬🥑,雖然少咗啲咬口,但牛油果醬有加咗Greek Yoghurt,味道幾唔錯。沙律入面仲有唔少車厘茄、煙肉碎、天貝,入面無咩增肥既沙律醬,呢個沙律算係幾健康既選擇!🌟慢煮美國自然豬柳漢堡麵包包皮同天貝代替,而唔係用上傳統有麵粉嘅麵包,口感獨特。漢堡都有好多蔬菜喺入面,有紅蘿蔔絲、椰菜,豐富而且好飽肚。至於豬柳就岩曬唔鍾意食肥膏嘅朋友仔,口感絕對冇豬腩肉咁有油脂/柔軟。一個漢堡真係超飽肚,幸好店家事先已將漢堡分為兩半,可以同朋友Share❣️。🌟法式油春封雞配砵酒洋蔥椰菜花扒砵酒洋蔥汁既燒雞,重洋蔥味,
🌟天貝薯條
🌟輕三文魚煙肉粟米牛油果沙律
🌟慢煮美國自然豬柳漢堡
🌟法式油春封雞配砵酒洋蔥椰菜花扒
砵酒洋蔥汁既燒雞,重洋蔥味,雞肉本身肉質唔會鞋,雞脾都算滑,質感算係岩岩好。燒雞都有唔少蔬菜伴碟,除咗燒瓜類仲有椰菜花扒,可惜椰菜花燶咗少少🤏,要自己咬開燶邊。
🌟瀧露柚子薑味有汽雞尾酒
比起柚子同薑,聞落去同飲落去第一感覺似係西柚汁,薑味慢慢滲出,收尾有返少少酒精感。