2022-10-20
相信你一定會喺山林道試過食晚餐或者午飯,呢度你講得出嘅餐廳種類都有,反而最少就係一間可以打卡,靚靚地嘅cafe。之前好多朋友都推薦呢間野,令我更加留意呢度,山林道有酒飲有野食又好打卡的cafe,的確令我有唔少好奇心來一試。於是兩個人簡單晚飯,我就選擇左呢度。坐低一人一杯Cocktail同mocktail,22 Hertz Fizz喺呢度嘅調酒師推薦,味道不錯,white label係後段口味比較濃烈。我選的雲抹mocktail,就解決了我對京都的思念,一種飲品,有三個飲法,加上脆米同綠茶粉,都幾有特色,抹茶焦糖檸檬蛋白玄米梳打可以咁玩法,有誠意。前菜吃的海膽明太子芝士飯波似乎個個必點,紫菜脆底都幾精美,芝士飯唔會太搶味,有海膽有明太子咁精美,想不到cafe都有咁精美的菜式。絕對係送酒佳品的脆炸北海道甜蝦,唔知點解令我諗起去西貢又或者流浮山食海鮮個種感覺,個種鑊氣唔係平時打卡個啲Cafe可以見得到。朋友N寫Blog推薦過的慢煮8Oz加拿大保濕豬鞍扒及燒薯炒雜菜,我就二仔底死跟,味道的確幾好,豬鞍扒好大件,食落去完全無伏味,你知道有時呢啲cafe可以煮得唔好,旁邊嘅燒薯炒雜菜都有心機整,合
於是兩個人簡單晚飯,我就選擇左呢度。
朋友N寫Blog推薦過的慢煮8Oz加拿大保濕豬鞍扒及燒薯炒雜菜,我就二仔底死跟,味道的確幾好,豬鞍扒好大件,食落去完全無伏味,你知道有時呢啲cafe可以煮得唔好,旁邊嘅燒薯炒雜菜都有心機整,合格有餘。
日式燒三文魚柳伴芒果莎莎都係店員推薦,三文魚味道剛好,我覺得如果送上意粉,成件事會更加完美,原來芒果莎莎個dressing都好適合三文魚,下次煮三文魚又多個方法。
尾聲嘅甜品非常之少女風,卷蛋簡簡單單再加上少少餐廳嘅裝飾,係幾有心。
餐廳係幾舒服,裝修都唔錯,的確係山林道比較獨特嘅一間餐廳,係呢個咁艱難嘅環境,希望你加油啦。