2021-02-27
透過朋友極力推介 位於將軍澳康城地鐵站B出口的全新地標「The LOHAS康城」有一間泰國地道餐廳《亞泰》 🤩一向鍾情泰國菜式既我 當然要黎朝聖一下啦✌️店鋪裝修時尚 坐位寛敞 燈光明亮😍餐廳定價吾算貴 份量正常 菜式選擇多 餐牌上更設有菜式圖片顯示 吾洗驚睇左菜名都吾知係咩🤣有相睇一目了然 非常清晰👍今日我叫左2個主菜 2款小食 2杯飲品 埋單都吾洗$400 超抵🥳網上好評如潮既 冬蔭龍蝦湯河($118)必嗌首選 湯河用原隻龍蝦 超足料😋龍蝦肉質鮮甜 口感紮實 啖啖肉令我食得好滿足😊冬蔭湯底方面 酸辣調配恰到好處 椰奶味突出 整個味道讓人垂延欲滴🤤至於蝦頭油海鮮炒飯($78)炒得好均勻 粒粒分明而不會太乾身 蝦同魷魚配合蝦頭油來炒 食落口好重海鮮味😏 另外加點了2款小食 泰式炸蝦餅($48) 和脆香素春卷($48) 蝦餅大大件 爽口彈 又好抵食 牙 點埋甜酸醬一齊食 簡直係絕配😚至於脆香素春卷 外皮超脆 平時食春卷入面都係會有蝦 而素春卷主要係用粉絲做餡 連素食者都能照顧得到 非常細心😌最後點了一杯龍眼冰($28)和泰國椰青($38)龍眼冰 甜度剛好 吾會係死甜 天氣乾燥 潤喉必點 而
網上好評如潮既 冬蔭龍蝦湯河($118)
至於蝦頭油海鮮炒飯($78)
另外加點了2款小食 泰式炸蝦餅($48)
和脆香素春卷($48)
最後點了一杯龍眼冰($28)
和泰國椰青($38)
龍眼冰 甜度剛好 吾會係死甜 天氣乾燥 潤喉必點 而泰國椰青 清甜多水 食完辣野要黎解渴一流👍