2020-12-16
朋友 S 👧🏻 介紹 The One 有間日式西餐,日本菜壽司拉麵就食得多,「Fifth Element Shokudo」以日式 crossover 意大利菜嘅就第一次試,一於 lunch 試吓!餐廳裝修以水泥牆做主調,配上木傢俬,走日系簡約工業風。餐廳播住柔和音樂,座位闊落舒適,好似坐喺 cafe 感覺,幾 chill~餐廳仲有 outdoor seatings,不過今日氣溫驟降,都係坐返室內 ❄️落單以 QR code 方式,介面清晰易用,方便 👍 餐牌有丼物、自家製味噌麵團薄餅、手工意粉、特製薄餅夫、甜品等等,品種頗多。起初諗住淨係揀主菜,最後忍唔住追加雞翼 🤤 我同朋友都係雞翼控,一於叫兩款!上菜速度快,打工仔唔洗驚食唔切!當餐點準備好,就由職員送上食物。=========================黑毛和牛牛扒丼青森溫泉玉子 $88和牛薄切嫩紅,鋪滿飯面,牛肉半熟入口 juicy,肉味濃郁將溫泉蛋戳開,蛋汁緩緩流出,拌以碗中燒汁、珍珠米,每啖混和肉汁蛋汁味道,大滿足!靜岡柚子大蝦扁意粉 $98扁意粉約一吋闊,有4至5隻大蝦 🍤扁意粉掛汁,並冇湯湯水水嘅感覺,帶淡淡清新柚子皮
落單以 QR code 方式,介面清晰易用,方便 👍 餐牌有丼物、自家製味噌麵團薄餅、手工意粉、特製薄餅夫、 甜品等等,品種頗多。起初諗住淨係揀主菜,最後忍唔住追加雞翼 🤤 我同朋友都係雞翼控,一於叫兩款!
=========================
黑毛和牛牛扒丼青森溫泉玉子 $88
靜岡柚子大蝦扁意粉 $98
巴馬臣蒜牛油雞翼 $48
靜岡柚子胡椒雞翼 $48
整體來講,「Fifth Element Shokudo」環境休閑舒適,食物質素唔錯,而且份量大方,女仔嚟講一定夠飽,最啱同朋友叫多幾個品種一齊 share,忙碌嘅生活中鬆一鬆。呢個價錢嚟講,cp值高 👍
之後睇返,經 OpenRice 訂座,仲有全單六折優惠,抵啊!趁優惠完之前,翻啅多次先 😎
=========================
Fifth Element Shokudo