2014-10-08
同朋友去到尖沙咀,太多選擇又真係難揀既一問之下,原來佢冇去過1881果頭食野咁一於就去The Parlous食個午餐啦:^)煙三文魚冇筋位,方便嚼咬油香十分濃郁而又不膩,鹹度一般蕃茄芝士沙律有青醬,好重香草味,但唔會過分油膩Mozzarella帶有濃郁芝士香,味道淡香蕃茄水分充足,不會太酸,感覺清新可口海鮮小米沙律清新帶微酸,仲有蔬菜粒,爽口解膩但米粒似乎有點過濕,黏成一團團更開始有點軟爛用料十足豐富,海鮮料有青口添,冇雪藏味同腥味日式沙律上面放左辣八爪魚,底下既就係中華沙律味道同平時食到既都差唔多,大概唔係自家製?夠凍,食落唔會漿口水果沙律清甜爽口,仲係充滿果汁既雖然外層沾附creamy既醬汁,但都唔會覺得膩,清新得黎有忌廉香餐包係扭紋麵包外層係硬身微脆既,好重穀物香氣內層麵包鬆軟香口,咀嚼之下散發微酸既麵粉香Macaron香酥可口,甜度適中重點係佢唔會出水,外殼乾爽不黏,仲唔會咁易爛Tiramisu細細件唔驚太膩口奶香甚濃,加上陣陣酒香,微苦既味道……配合之下令人回味泡芺脆口,面頭灑左糖粉,沒有過膩感覺中間係空心既,其實味道係有d似馬仔:^0莓果奶凍酸酸甜甜幾開胃奶凍部分非常香濃,
同朋友去到尖沙咀,太多選擇又真係難揀既
一問之下,原來佢冇去過1881果頭食野
咁一於就去The Parlous食個午餐啦:^) 煙三文魚冇筋位,方便嚼咬
油香十分濃郁而又不膩,鹹度一般
蕃茄芝士沙律有青醬,好重香草味,但唔會過分油膩
Mozzarella帶有濃郁芝士香,味道淡香
蕃茄水分充足,不會太酸,感覺清新可口
海鮮小米沙律清新帶微酸,仲有蔬菜粒,爽口解膩
但米粒似乎有點過濕,黏成一團團更開始有點軟爛
用料十足豐富,海鮮料有青口添,冇雪藏味同腥味 日式沙律上面放左辣八爪魚,底下既就係中華沙律
水果沙律清甜爽口,仲係充滿果汁既
雖然外層沾附creamy既醬汁,但都唔會覺得膩,清新得黎有忌廉香 餐包係扭紋麵包
外層係硬身微脆既,好重穀物香氣
內層麵包鬆軟香口,咀嚼之下散發微酸既麵粉香 Macaron香酥可口,甜度適中
重點係佢唔會出水,外殼乾爽不黏,仲唔會咁易爛
Tiramisu細細件唔驚太膩口
奶香甚濃,加上陣陣酒香,微苦既味道……配合之下令人回味
泡芺脆口,面頭灑左糖粉,沒有過膩感覺
中間係空心既,其實味道係有d似馬仔:^0
莓果奶凍酸酸甜甜幾開胃
奶凍部分非常香濃,滑溜可口,甜度不高
只係我個人唔係好中意不分明既味道,佢既感覺有少少人工,味道假假地咁……
朱古力慕絲杯氣泡細密,朱古力香味濃烈卻不膩
質感綿密稔軟尤如布甸,唔會好硬好爽 麵包布甸焗得香口而不會太乾身
布甸部分嫩滑,甜中帶奶香
雲尼拿汁濃郁微稠,香氣重而自然清新,不會讓人感到甜膩
朱古力慕絲餅香滑味濃,朱古力味重但唔會好肥膩咁
下層係完整一塊餅墊底,脆口不太甜,兩者甜度剛好平衡
牛油蛋糕實身不乾,保有濕潤感
淡淡牛油香氣唔會太膩,甜度不高,主要都係表面既糖粉
芝士蛋糕芝士香味濃厚不膩,感覺係細滑不粉既
餅底偏甜,但因為都係一口大小,蛋糕面又有莓果既酸甜味道坐陣
整體而言不覺甜膩,可以食多d XDDD 熱黑咖啡冇加奶冇加糖都唔會好刺激
味道帶微酸,算是香濃 環境寬闊舒適,隔得開d感覺更有私隱
其實有室內室外座位選擇,但出面較熱,同埋費事出出入入就揀左室內