2013-07-08
好耐都無特登九龍城食泰國菜,當然要去探望一下頂頂大名既tony wong! 去到大概6點幾,星期日都俾人掃哂d cake。望到個玫瑰花蛋糕都心花怒放。都有七,八個人係舖頭入面,舖仔細細都幾逼下,要:唔該借借先行到去入面。 有好多新款,睇到人眼花,睇左咁多件,件件都想食,最終揀左件新既 Raspberry ST Honore Gateau ($45),同好高既 Cherry Napoleon ($42)。 先件新既 Raspberry ST Honore Gateau。呢件cake深深吸引我,應該用左好多工夫係呢件靚靚細細件cake上面,淨係賣相已經好吸引人。先試小小 Raspberry cream,先係淡淡既味道,之後就帶出酸味,嘩,好酸呀,原來唔可以就咁單食,連埋下面d Napoleon食,好夾,酸味中和左,亦無蓋過 Napoleon 既牛油香,脆脆的酸酸的,很清新,百吃不厭!連我呢個唔中意食 cream既人都覺得好易入口!上面幾塊薄薄脆脆既豬古力就成了點睛之效,總有一個角度係好似坐山咁,三尖八角,成件藝術品味。好睇,亦好食。豬古力味好濃,濃到有一丁點兒苦既味道,加上下面的 Napo
上面幾塊薄薄脆脆既豬古力就成了點睛之效,總有一個角度係好似坐山咁,三尖八角,成件藝術品味。好睇,亦好食。豬古力味好濃,濃到有一丁點兒苦既味道,加上下面的 Napoleon 比較甜,起左一個 balance既作用。
隔住Raspberry cream 既一粒粒圓型既物體,表面有一層焦糖,成粒part入口,焦糖甜甜脆脆的,好似食緊冰糖 wo lo 咁,中間原來有d吉士,細看之下仲見到雲利拿籽,好香好滑,好好味。
其實中間仲有豬古力 cream,我都係愛黎同下底既Napoleon一齊食,好快就俾我ko左。總結黎講,呢件cake,可以話係接近完美,但真係有唯一一個唔好處,就係好難切黎食,一切落去要禁住另一邊,如果唔係就切唔到。但一切落去Napoleon 碎碎就飛哂出黎,所以呢個cake要好小心好小心咁食。 另外,Cherry Napoleon 係我第2次食,上次係食 Raspberry Napoleon,記得上次d Raspberry好酸。返而今次 d Cherry 無味,有小小失望。呢件cake 又係賣相好靚,除左有 Napoleon之外,仲有吉士。呢件cake又係好難切,總括黎講d Napoleon 好牛油味,咬開左係見到一層一層好鬆脆,不失為另一個好選擇。