2019-10-16
鍾意食海南雞飯嘅我,今次嚟到有好多好評嘅「營豐海南雞專門店」(邢記)西灣河分店,食吓佢嘅「招牌脫骨海南雞飯」。嚟度見到原來佢12時至4時有「特價飯」,5種選擇,每種都係賣HKD30蚊!!HKD30蚊可以食到午餐,真係平到你唔信!不過我去到嘅時間,已經過左優惠時段(揼心口)!但一場黎到,都要食吓佢嘅「招牌脫骨海南雞飯」。估唔到佢大大盒飯(仲要係油飯),都係HKD45,而且仲送靚湯(冬瓜薏米雞腳湯)。因為佢係外賣店,所以一定要拎走食。不過本身佢個飯盒夠熱,我返到屋企盒飯都仲係暖暖地。急不及待打開,發現佢真係好足料,張圖可能睇唔出,個飯盒其實係好深嫁,所以雞嘅份量係好多,最少有十幾塊雞肉!超級正!!唔知佢係用咩汁整,滑嫩嘅雞肉配上甜甜地嘅醬汁,真係好好味又好開胃!!我前前後後都試過最少十間以上唔同鋪頭食過海南雞飯,但哩間真係可以上Top Three!另外,加HK15蚊,要埋佢嘅「蓮藕餅」,入面有粒粒「蓮藕」,好有咬感。最後,碗靚湯唔係味精湯,睇得出店家係好用心經營。推薦俾大家!
招牌脫骨海南雞飯
冬瓜薏米雞腳湯