2014-08-14 408 views
晚上走入韓國街, 見到一間清雅嘅CAFE --- Fine Day, 在眾多韓國餐廳中, 她顯得鶴立雞群。入面的格局簡單得來又有D好得意的小擺設, 每張枱之間不會距離太貼, 環境幾舒服。晚餐選擇不算多, 豬、牛、羊各一款, 還有日式咖哩飯呢。配是日餐湯或沙律及飲品一杯*我點了--- 板燒美國黑豚配蕉糖菠蘿伴焗薯 HKD148*男友點了 --- 吉列羊架配沙律焗薯 HKD158我們都選了是日餐湯 --- 味道普通, 有D細細粒的海鮮和乾煙肉碎。湯味道正正常常, 不算好好味, 但我不喜歡內裡的海鮮, 因為好明顯食得出是雪藏的。主菜:板燒美國黑豚配蕉糖菠蘿伴焗薯 --- 好好味! 肉質好爽! 切的時候比較困難, 讓我以為會好硬, 但吃下去一點都不柴。而且好香燒烤味, 就好似吃著剛烤完的豬肉乾的味道, 但咬落卻是厚厚的黑豚扒~! 夾著少少蕉糖菠蘿一起吃, 真的好美味~! 扒的底部舖了很多的炒雜菌, 味道OK, 但太油。吉列羊架配沙律焗薯 --- 男友覺得不錯, 但由於我不喜歡吃吉列的食物, 所以我覺得一般, 但羊架的肉質不錯, 如果是煎或燒會較吸引呢。不過旁邊酸忌廉焗薯好好味, 細細個, 不會
板燒美國黑豚配蕉糖菠蘿伴焗薯 & 吉列半架配沙律伴焗薯

晚餐選擇不算多, 豬、牛、羊各一款, 還有日式咖哩飯呢。
配是日餐湯或沙律及飲品一杯

*我點了--- 板燒美國黑豚配蕉糖菠蘿伴焗薯 HKD148
*男友點了 --- 吉列羊架配沙律焗薯 HKD158

我們都選了是日餐湯
[周打海鮮湯] --- 味道普通, 有D細細粒的海鮮和乾煙肉碎。湯味道正正常常, 不算好好味, 但我不喜歡內裡的海鮮, 因為好明顯食得出是雪藏的。

主菜:

吉列羊架配沙律焗薯 --- 男友覺得不錯, 但由於我不喜歡吃吉列的食物, 所以我覺得一般, 但羊架的肉質不錯, 如果是煎或燒會較吸引呢。不過旁邊酸忌廉焗薯好好味, 細細個, 不會太滯。

餐飲:
我們都加了十元轉了latte 和 cappuccino (普通奶茶咖啡不用加錢), 咖啡味道不錯, 夠濃夠滑, 但不夠熱。整體都係好味的。

2014-08-05
$150 (Dinner)
板燒美國黑豚配蕉糖菠蘿伴焗薯 & 吉列半架配沙律伴焗薯