2017-02-17 672 views
今個星期六,繼續在尖沙咀找一些小店品嚐午餐,今次決定試西餐。這家餐廳的名字叫Fine Day,單是這個名字已令人心情愉快。午餐約有十多款,可以單點,亦可再付款另加餐湯及/或餐飲。我選了三色椒雞肉扁意粉及野菌忌廉湯。侍應很快送來餐湯,十分滾燙,適合寒冬之中暖一暖胃。忌廉味道非常濃郁,濃稠度適中,每一口都咀嚼到野菌蓉,充滿陣陣芳香。不一會再送上意粉,效率很高。意粉賣相雖然有點雜亂,但其實它味道很好。同樣地,它溫度很高,令人感到溫暖。意粉的材料很豐富,有大量三色椒,鮮甜美味,而菇類亦切得大大片,令我很有滿足感。雞肉稍為煎香,帶出它的味道,但同時不算煎得太油膩。意粉軟硬度適中,配上濃濃的白汁,感覺美味。這裡食客不多,環境寧靜,令人感覺悠閒。

這裡食客不多,環境寧靜,令人感覺悠閒。
2017-02-11
2016-12-17 492 views
每天早上 都會經過這 餐廳, 因孩子在 附近 上學,接送後便會都餐廳吃早餐, 在吃早餐的人 都是熟悉的面孔, 禮貌地 打招呼, 有講有笑。因為這樣,我每天都會到那裡吃早餐,食物還 不錯, 多選擇, 有時候還會遇見明星, 如 元彪、 鄭丹瑞, 他們還會主動 同我們說話, 話題也很多。餐廳的員工, 服務態度 還不錯, 主動打招呼 態度也好好, 不是人們 所講的 這麼差, 總括來說 一間不錯的西餐廳 還有進步的空間。
2016-12-14 420 views
朋友從外地回來,尖沙咀周圍都多人,我見呢間冇人就提議試下。首先,食物同嘢飲都係冇味嘅,我從來冇諗過鵝肝都可以係難食嘅。Order左兩份嘢食,都可以漏單,我朋友嬲嬲地,因為催完又催,侍應都冇反應。我就話算啦,咪怪佢啦,香港係咁上下,其他地方可能仲差。呢個時候嘅我仲十分寬容,點知之後就出事。因為有個朋友九點幾先嚟,於是我特登加多幾十蚊叫多杯嘢飲,諗住坐低慢慢傾多陣。其實間野嘅位置好難搵,於是我出去接佢啦。點知返嚟,我果杯飲左一啖嘅嘢飲,個侍應竟然收咗,原因係佢哋要收舖,但重點係佢哋一路都冇提過。我哋三個係當場呆左,到我離開咗嘅時候先至識嬲,真係好好地嘅一晚就比佢搞到心情差左。我想講,質素呢啲嘢可以改善,但係態度真係好有問題。諗返起,佢哋係半句唔好意思嘅說話都冇講過。冇下次,完。
朋友從外地回來,尖沙咀周圍都多人,我見呢間冇人就提議試下。

我就話算啦,咪怪佢啦,香港係咁上下,其他地方可能仲差。
呢個時候嘅我仲十分寬容,點知之後就出事。

其實間野嘅位置好難搵,於是我出去接佢啦。

冇下次,完。
Type of Meal
Dinner
2016-09-22 559 views
距離夜晚去上堂.仲有3 個鐘. 最岩就係做我最近最鍾意既活動. 帶本書. 搵一間舒服的小cafe 打下書釘啦上堂係tst. 就搵返間係tst 既小店. 呢間鋪係韓國大街. 一入去見到多數客都係叫茶餐意粉. 同我心中既咖啡館有少少出入. 坐低後. 要左一杯,latte 脫脂奶代糖. 有少少苦呀. 同埋亦有d 淡. 少左全脂奶的重奶味. 真係好考咖啡豆既品質架. 要再加多少少代糖拉返杯咖啡味. 不過勝在環境舒服. 下午茶時間客人亦不多. 最貼心係店員細心地主動給我一杯水. 令我安心舒服地享受寧靜. 渡過一個滿足的下午
上堂係tst. 就搵返間係tst 既小店.

latte
不過勝在環境舒服. 下午茶時間客人亦不多.
最貼心係店員細心地主動給我一杯水.
令我安心舒服地享受寧靜. 渡過一個滿足的下午
2016-05-29 829 views
今天因某些原故來到柯士甸道,要吃一個便捷的晚飯,不想吃茶餐廳和韓國菜(柯士甸道的大部份食肆屬於此類),餐廳門口的餐牌上的菜式也有合適的選擇,而這餐廳剛巧有位,於是便決定在此用餐。意大利粉菜式的種類有十多款,細心研究下發現主要有數款醬汁配不同的材料如雞肉、大蝦、海鮮等,價錢由$58至$78,可以單點或加$10至$20配餐湯、沙律、飲品,非常彈性。今晚點了橄欖油蒜片大蝦扁意粉和香草醬海鮮扁意粉,另每個意大利粉各加$15配餐湯和飲品,餐湯點了羅宋湯和磨菇黑松露忌廉湯。大蝦扁意羒有4隻蝦,肉身夠爽,再加上彩椒一同煮,整碟意粉味道帶有少少甜;香草醬海鮮扁意粉有蝦、魷魚、青口、蜆肉,配料豐富。兩個扁意粉的硬度剛好。以這樣的價錢品嚐到這樣質素的食品是很實惠。

今晚點了橄欖油蒜片大蝦扁意粉
欖油蒜片大蝦扁意粉
和香草醬海鮮扁意粉
香草醬海鮮扁意粉

以這樣的價錢品嚐到這樣質素的食品是很實惠。
2016-05-28
$90 (Dinner)
2016-05-09 552 views
午餐想食D特別D嘅,就俾呢間Fine day吸引住啦,環境格調好休閒,忙碌的都市人最適合在呢仲環境慢慢食,唔洗趕住收檯甘,我點左個意粉賣相好靚,味道好清,我喜歡距用忌廉的同時又大膽地配三色椒,洋蔥,香菇,但係味道出奇地夾,而且一D都⑤漏,鮮蝦真係啖啖肉,好彈牙,味道好清,都好健康!意粉好配合忌廉好滑,有嚼頭,又⑤會硬,正
忌廉香草三色椒鮮蝦意粉
2016-05-08
忌廉香草三色椒鮮蝦意粉
2016-03-29 371 views
今晚去山林道飲個個話4點到咁我就4點到點知無個到左,對high heel搞到對腳好痛..所以點都要找間cafe坐下! 趟門入去環境好舒服,播住輕鬆嘅古典音樂令人心都平靜落黎,可以放空享受下午茶時光。 雲石芝士蛋糕 切件雲石蛋糕size剛剛好,裡面嘅朱古力同朱古力海棉蛋糕好有層次,慢慢感受既軟滑又棉密嘅朱古力同朱古力蛋糕嘅豐富口感,最緊要係食完唔會好有罪惡感嘛哈哈。Chocolate Volcano 火山朱古力...咩東東?原來係朱古力奶泡上面滿滿嘅mini cute 棉花糖! 加埋朱古力粉喺面活動一個火山咁!飲到一半d棉花糖都仲溶到,一口棉花糖呷一口熱朱古力好暖心。食食下,佢地到左,唯有快d完成個cake 同野飲走了,下次再黎嘆過。

Chocolate Volcano
Chocolate  Volcano

2016-03-27
$45 (Tea)
  • Chocolate  Volcano
2015-07-09 445 views
之前食過覺得幾好食,今日再去食多次,點知中伏。首先個環境係幾靚既,但冷氣開得太大風。我地食午餐,叫左一份牛扒同鴨胸。先講牛扒叫左七成熟 個賣相係幾靚,但切都切唔到超級硬 後尾轉左五成熟,都一樣咁硬,唔好味。至於鴨胸,我認為仲食得落口,唔算硬。飲品方面,叫左一杯mocha同朱古力,mocha落左少少糖水已經無曬咖啡既味道,得個甜字,唔建議加糖水,朱古力都幾ok。
之前食過覺得幾好食,今日再去食多次,點知中伏。
首先個環境係幾靚既
,但冷氣開得太大風。我地食午餐,叫左一份牛扒同鴨胸。

,唔好味。至於鴨胸,我認為仲食得落口,唔算硬。

2015-05-31 259 views
其實之前都有食過依間cafe既食物 一直覺得不過不失 平時都有留意到open rice食評 講員工有幾唔好幾冇禮貌 都唔係好覺 。。 但今次真係令我有d失望 本身諗住帶個朋友黎食tea 坐低睇左陣 諗住叫野食 叫左好多聲唔該先有反應 原因掛住傾計 仲要傾得好大聲 又咩痴線又我唔睬你咁 跟住到埋單既時候 又唔理人 今次唔傾計 掛住禁電話 明白番工番到悶禁電話係人之常情 但唔洗咁入神呱!! 講完d員工 講番食品既質素 食品都係不過不失 但飲品就差左 我同朋友都叫左咖啡 但d咖啡相比起之前飲過既酸左 d奶又唔夠滑 好似飲左杯變質既咖啡咁 可能唔同人有唔同沖法 但依種我真係唔識欣賞 希望之後會有所改善

希望之後會有所改善
2015-01-26 619 views
未入去前, 上網搜一搜, 了解一下狀況, 竟然首三個食評都係抱怨服務差…. 網上評語有幾重要?? 哈哈…. 對我而言, 真係…好..好重要, 就係見到連續三個評語都唔係太滿意, 甚至差極.服務差!? 唔緊要…. 最緊要好食!! 君不見香港消費者都係犯賤既咩….. 你睇所有出名既食肆就知啦, 有邊間係服務態度良好的?? 澳牛和九記就係最佳例子, 你睇每日有大量既XX入去受刑就知吧….哈哈…. 所以話, 香港消費者都係有些少心理唔正常, 我都係香港消費者, 所以我都唔係好正常啦, 見你服務水準差勁, 我今日又未被人鬧過, 周身唔舒服, 要比人鬧吓先得…哈哈哈..約了友人睇展覽, 未夠鐘, 先食過下午茶等一等. 兩人各要了不同的All Day Breakfast: A1 和A2A1, $98, 是Egg Benedict, 2隻poached eggs, 一隻太熟, 一隻半熟, 牛油Muffin, 放了在蛋底, 可能水蛋未及乾, 引至Muffin 濕淋淋, 全完沒有了其質感, Hollandaise sauce, 味道略為過酸, 我比較喜歡甜多酸少, Hand cut Ham 和 Smoke
A1, $98, 是Egg Benedict, 2隻poached eggs, 一隻太熟, 一隻半熟, 牛油Muffin, 放了在蛋底, 可能水蛋未及乾, 引至Muffin 濕淋淋, 全完沒有了其質感, Hollandaise sauce, 味道略為過酸, 我比較喜歡甜多酸少, Hand cut Ham 和 Smoked Bacon, Bacon就已經係煙肉了, 無需加多過”煙”字係頭..哈哈.. 好味, 煎過, 香脆
A2是, $98, 餐牌是這樣寫, “穀飼西冷牛扒” (Australian Strip loin Steak), Strip loin是腰脊部份, 還有”穀飼”, 每次睇到呢種類的形容, 都會立即眼突一突, 笑一笑, 並希望有人教一教我, 點樣可以食得出其分別…. 哈哈. 牛扒質素不錯, 有纖維口感之餘, 又不會韌, 唯一不夠好的是, 牛扒邊位的肥脂肪未煎得夠火喉. 煎雙蛋, 無脆邊, 白滑滑的蛋白表面, 其中一隻爛黃(九十八元的All Day B, 並唔係最貴, 但…..我都要考慮下賣相囉…, 做得高檔貨, 係有D嘢唔可以求其架… 打出來散黃, 多數是雞蛋放室溫太耐, 下次留翻做其他食品吧, 不適宜做九十八蚊既早餐囉…).
店內兩位員工及一位老闆娘, 其三人, 看見兩位店員招呼客人時都有禮貌, 老闆娘就更有禮貌, 唔該前..唔該後, 又多謝又thank you, 唔知係係未睇到網上評語後的行為反動…感覺上, 好似刻意專登地夾住把聲嚟對答咁樣……哈哈…. 友人與我, 都覺得有賓至如歸的感覺, 睇嚟…要去另一間, 食多次下午茶, 睇吓有無得比人鬧一鬧了….
2015-01-25
$98 (Breakfast)
2015-01-18 438 views
第2次幫襯, 上次唔好, 可能新開, 今次3個月後....今日見門牌tea set 幾吸引, 再俾機會佢 ! 叫左個tea set 外賣, 車打芝士腸熱狗, 入到去, 同waitness表明 take away order, 放底menu 走左去, 落order 啦, waitness 咩都無講走左去, 等左10 分鐘, 問我收$, 牌寫$38 送茶, 但問我收左$44, 問佢點解, 唔出聲, 要自己睇單先知咩事 ! 哦, 原本凍飲要加$5, 外賣加多$1點解門牌無寫, 落order 時waitness 唔講呢?講返食物- 車打芝士腸熱狗 -- 唔係用車打芝士腸, 普通腸, D sauce 好到可以浸死個包- 凍檸茶少甜 -- 茶濁, 仲甜過叫少甜我無言 ! 亦決定唔會再俾機會佢...

點解門牌無寫, 落order 時waitness 唔講呢?

講返食物
- 凍檸茶少甜 -- 茶濁, 仲甜過叫少甜

我無言 ! 亦決定唔會再俾機會佢...

2015-01-18
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
$44 (Tea)
2014-10-14 486 views
在這條韓國餐廳佔據的街上,開了一間咖啡小店。原本想去食韓國餐,也因好奇心而推門進入。店員還算禮貌,我們想轉台也馬上配合。我們兩人點了:雞扒飯:肉還是有汁和嫩的,汁的味道也配得不錯!豬扒配焗薯:焗薯有一邊燶了,還有酸味,應該是壞了。豬扒有一邊都唔錯, 有汁和嫩的, 但一啲位就over cooked....食完之後同店員反應,佢地主動話補返個焗薯俾我,不過我冇要, 因為飽了。餐茶點左奶茶同檸茶, 一般過得去,也沒有很差。總體的說,食物是有賣相的, 用料也不算差, 但可以再好啲。如果餐牌會轉的話,還是會再來食的,不過不會是經常。
在這條韓國餐廳佔據的街上,開了一間咖啡小店。

原本想去食韓國餐,也因好奇心而推門進入。

店員還算禮貌,我們想轉台也馬上配合。

我們兩人點了:

雞扒飯:肉還是有汁和嫩的,汁的味道也配得不錯!
餐茶點左奶茶同檸茶, 一般過得去,也沒有很差。

總體的說,食物是有賣相的, 用料也不算差, 但可以再好啲。
如果餐牌會轉的話,還是會再來食的,不過不會是經常。
2014-10-14
$68 (Lunch)
當晚共4人去食晚飯,當時大概8點幾,唔多人。睇緊餐牌既時候聽到兩位侍應一路執隔離枱一路傾偈:「嘩佢地下巴係咪串洞,食野食到一枱都係!」當時我地個枱只係係隔離,而兩位侍應亦以正常聲量交談。可能佢地冇專登要其他客人聽到,只係冇諗過客人聽到會點。首先做緊野期間咁大聲傾偈本身都冇禮貌,但重點係佢地傾偈既內容。佢係客人面前亳不忌諱咁講岩岩離開既其他客人壞話,我地作為客人會好唔好受。不單止聽落好哽耳,心入面仲會有條刺覺得會唔會我地一走佢就講我地壞話?食物其實一般,冇乜特別好與唔好,係做西餐但唔正宗既現代嘗試。見到餐廳同餐牌大概知道路線係用眼睇開心過用口食個啲,所以食物同心目中既預期差不多。叫左香菇羊扒、意粉、沙律、咖啡。沙律菜不太新鮮,而且沙律醬太多。咖啡都可以。香菇羊扒既肉麻麻地,有點老。係食食下香菇羊扒既期間,我媽媽趙趙下話香菇之間有趙唔爛既野,發現係一個好細既橡筋圈。因為朋友箍牙既時候我見過呢樣野,所以知道佢係箍牙用唻將上下兩排牙拉近既橡筋。我本身好驚香口膠,因為見到趙過既香口膠就會聯想到一舊野痴哂口腔入面所有既污糟野--箍牙用既橡筋亦一樣。大家喺覺得嘔心到不得了(我有一度想嘔)既同時亦叫左
當晚共4人去食晚飯,當時大概8點幾,唔多人。

沙律菜不太新鮮,而且沙律醬太多。
咖啡都可以。
香菇羊扒既肉麻麻地,有點老。

大家喺覺得嘔心到不得了(我有一度想嘔)既同時亦叫左侍應過唻。侍應除左係咁講對唔住之外,冇提供過其他有建設性既方案。侍應提議換過一碟同樣既香菇羊扒,但個時已食得七七八八而且大家都冇可能再有胃口。侍應提議張單打九折,只係成功令到我地更加嬲。要明白:餐廳通常識人打九折、熟人(起碼)打八折、得罪人唔收錢。

性質上佢係俾左唔衛生既野人食,唔係好唔好食、岩唔岩食、食得開唔開心咁簡單。唔收費既目的除左係令到客人條氣順少少之外,仲係避免客人同其他人講、上網講、又或者更嚴重情況下向有關政府部門投訴。講得唔好聽,呢啲掩口費衰得就一定要俾。

最後侍應冇收到個碟香菇羊扒既價錢,但個香菇羊扒既餐湯另外加番落張單道…
Other Info. : 雖然係話當晚我地已經係最後一枱,可能侍應廚師都攰同介心低左,但事實上無可置疑既係侍應唔識做人、冇禮貌;廚房唔小心、唔衛生。由一開始侍應講客人壞話、由廚房叫出門口叫朋友買啤酒,到箍牙橡筋,到危機處理等等都睇到員工經驗不足同埋好似冇掩雞籠既管理政策。每一樣野客人看左眼裏都對呢間餐廳形象大打折扣。一間餐廳成功與否唔單睇裝潢格調餐牌免費WIFI,留得住客人既始終係人。 建議要求廚房戴口罩。
2014-09-14
Type of Meal
Dinner
這間店以這個價錢吃到這樣的品質及環境,是可以的。現在食什麼都貴,二百幾三百元要吃到好的不容易,這店的湯及主菜都可以,值得一試。食物質數:可以,湯及主菜比較好,甜品不合格。價錢:晚餐二百多元一個SET,低。環境:因當天我們是包了場,所以不知平時walk in情況,裝修新。服務:店員幾nice,常幫我們拍影,但真的太趕了,主菜沒吃完巳出甜品。不滿意:- 太太太早收,店員說平時10點到巳要關,酒還沒飲完呢。。。所以我想是適合小朋友幾個家庭聚會。或五時開始happy hour.-店內沒洗手間,要出門口去隔離大廈,不方便及舊洗手間。因我們是包場,所以預先訂了menu。 主菜:三文魚 主菜:牛扒 甜品:不可以呢~場內一張大長台,我們大約二十人。包場大約四千元,詳情打去查詢。可自備酒,但10點巳關門,所以最後5點巳去happy hour先。Fine Day Cafe地步及電話
這間店以這個價錢吃到這樣的品質及環境,是可以的。

現在食什麼都貴,二百幾三百元要吃到好的不容易,

這店的湯及主菜都可以,

值得一試。

食物質數:可以,湯及主菜比較好,甜品不合格。

價錢:晚餐二百多元一個SET,低。

不滿意:

-店內沒洗手間,要出門口去隔離大廈,不方便及舊洗手間。

因我們是包場,所以預先訂了menu。

主菜:三文魚
主菜:牛扒
甜品:不可以呢~
場內一張大長台,我們大約二十人。

Fine Day Cafe

地步及電話
2014-09-07 623 views
冇嚟三角公廁一排,呢日經過幾乎改頭換面,有啲舖頭唔見咗,又有啲新進駐。經過呢間,門口通透企理,與左右兩旁嘅韓食店、拉麵店、水餃店等截然不同。雖然價錢計埋都要一嚿水落樓,但係女友想食意粉而附近得呢間最似樣,就同女友入咗去。入到店內坐低,點完餐之後望住塞緊車嘅街道,完全唔覺自己喺煩囂鬧市!亦都係因為呢隻窗同埋清幽冇壓迫嘅環境,真係對住呢隻窗都可以望成日。卅多度陽光猛烈,一杯冰涼飲品確實好消暑。一杯朱古力,除咗面頭忌廉較多似冰山之外(其實都係一杯凍朱),其濃度應該有六十度左右,所以會偏苦一啲,朱古力味道亦都會突出一啲。呢杯係特飲,正價$35,跟All Day Breakfast只須加多十蚊雞。星期六嘅餐牌,唔覺有set lunch,只好退而求其次揭開主食餐牌。普通嘅主食唔跟飲品,但跟湯或沙律就只需加多十蚊。於是就叫咗碗湯。忌廉同磨菇味道都好濃郁好香滑。可能我哋係全日第一個叫湯嘅客人,所以啖湯都夠晒濃味。碟意粉嘅好味之處唔在於海鮮,而係啲蕃茄,意粉嘅色水吸引到我,即使啲三文魚或者其它配料幾咁新鮮都好!而事實亦都係,啲鮮茄味道入晒落意粉裏面,食落啖啖都係鮮甜蕃茄味道,因此碟意粉好難唔好味。呢碟A
巧克力冰山
忌廉湯
鮮蕃茄海鮮意粉
全日早餐-牛角包煎雙蛋配沙律牛扒
呢碟All Day Breakfast真係要介紹吓。日光日白食西餐牛扒(唔係茶記或者快餐牛扒)當早餐或午餐,都係第一次。價錢亦都係All Day Breakfast之中最貴嘅($98),但係唔代表係最好味。

沙律撈芝麻醬,唔會差得去邊嘅。

牛角包都焗得鬆化,一層層見得到嘅,少少油膩。

煎蛋其實可以轉炒蛋,今次呢隻煎雙蛋就好似熟咗啲,蛋黃篤穿咗之後都唔流出嚟,實的的嘅,蛋白就夠晒滑。

至於塊牛扒,抱歉,真係韌咗啲,好難先切得開同咬得到,好實,但係塊扒又唔係乾喎,啲肉汁都幾香幾夠味道,用嚟點牛角包或者點返塊牛扒都好夠肉味。至於係煎得老得滯定係選料問題,就由其他食家去發掘。

食完之後,我同女友都不約而同地講,唔想走,因為個環境夠晒好hea。
Other Info. : 自從佐敦間Delight's Pasta & Sandwich執咗笠之後,喺呢帶想搵間類似嘅Cafe都唔易。而呢間小店內有免費WIFI,服務同出品亦唔差,環境舒適,更加係免加一,正正填補返呢帶休閒Cafe嘅空缺。
2014-09-06
$120 (Lunch)
巧克力冰山
忌廉湯