2020-11-18 3968 views
最近比較多介紹啲平民化嘅餐廳,但有重要場合,例如生日,週年紀念等,平時食得幾頹都好,點都要花花心思食餐好❤️ 依間大家可以放心bookmark 定~ 餐廳以深灰同木色作主調,有格調得嚟帶點日式嘅味道。夜晚omakase 最平唔洗一千就食到,算係幾親民~ 隨住季節嘅轉變,師傅都會採用返當造最新鮮嘅食材🐟 依家正值秋季,就引入左白子,鯛魚等,所以大家見到心頭好嘅就好快啲試喇,過左season就喊到冇用🤣-Omakase 晨($1180) 包括 先付,五款刺身,五款壽司,吸物,料理同甜品。小前菜- 冰豆腐,配以海膽同魚子作開頭。賣相精美,鮮嫩嘅海膽同味道清幽嘅豆腐一齊食,感覺輕盈帶鮮甜~*- 刺身-第一份嘅魚生已經令人大開眼界🤩 用圓形玻璃缸盛載住石鯛魚生片,加入酸汁同紫蘇葉。望落就好似欣賞緊日本冬日庭院嘅景色咁。師傅會注入液態氮,並係面層用紙拉出一個薄膜,當氣體向上升嘅時候個波就越來越大,到最後爆破一刻白煙四散,好似仙景一樣❤️ 石鯛嘅口感就比較結實,魚味重,配上酸汁幾開胃*最近鱈魚白子(精巢位置)進入當造期,唔少日本人都開始將白子入饌,除左刺身外,仲會用嚟煲湯,高技巧啲嘅會用嚟做天婦羅~ 🥢

- 刺身-

最近鱈魚白子(精巢位置)進入當造期,唔少日本人都開始將白子入饌,除左刺身外,仲會用嚟煲湯,高技巧啲嘅會用嚟做天婦羅~ 🥢 今次依個白子完整度幾高,顏色雪白,用火槍輕輕燒香面層,再配以柚子酸汁食用。味道柔滑濃郁,外面焦香帶微脆~

生蠔用左依兩年開始盛行嘅” 令和の怪物”🦪 個名認真夠霸氣,size大過一隻手掌✋🏻 海水味較重而且夠creamy

-壽司🍣-

•赤海蝦 配蟹膏麵鼓醬: 蝦肉鮮甜厚肉夠爽彈,加上蟹膏醬加強左個鮮味同添上一份鹹香
•北寄貝壽司: 特別在於底部向上,再用火槍燒過,咁嘅方法更能保持鮮味同更香口
•鮟鱇魚肝: 魚肝係偏向濃味同creamy,所以配埋面層嘅西瓜奈良漬,脆口帶鹹酸,大大減低膩嘅感覺。
•赤海膽: 偏薄身,鮮味中帶回甘
•中拖羅: 接近大拖,油脂重,無乜筋 ,入口好舒服😌
- 御料理-
用高温油炸連皮同魚鱗嘅金鯛,鱗片間trap住哂啲魚油香😻 咬落好鬆脆,而下層嘅魚肉軟綿得嚟充滿肉汁。旁邊用銀杏同紅葉面筋襯托,由上而下望就好似一幅畫咁,充滿秋意🍁