2017-12-18
今次試左一間想試好耐嘅扒房,其實一直想試Ruth Chris,不過見佢嘅價錢唔算平,而且地點又唔算好就腳,所以一直將佢放左係waiting list!今次見到匯豐信用卡有優惠set menu,食嘅仲係正常會叫嘅野,所以即刻試!雖然餐廳位置唔算好好,仲要係個古怪商場入面,記得當日去到8點左右,個商場d電梯已經熄哂,鋪頭又無乜,感覺怪怪的。不過間餐廳入面嘅裝修又幾靚,而且座位同座位之間都好闊洛,環境一流!坐低後我地見唔到有HSBC 個set,我地要問職員佢地先比呢個menu我地,所以唔知有優惠嘅客可能會食左貴野!呢個menu真係抵到爆!牛扒set都係4百幾,仲要3 course加 coffee tea,呢個價錢又比到呢個質素,真係好難搵!坐低後上左麵包,麵包係暖嘅,幾脆幾好食,而佢個牛油就係好creamy個隻,我就麻麻地,都係鐘意硬身個隻。雖然唔係好夾,不過我叫左杯香檳,始終食好野都係要有杯酒飲下先開心!頭盤我地都叫左 crab cake,真係好食!好多蟹肉,大大舊!絕對要試!牛扒我地叫左一份西冷一份肉眼,牛扒煎得好香,生熟度亦滿意!上面是medium rare!Side 我地叫左crea
Side 我地叫左creamy spinach 同 mushroom。兩個都麻麻地,因為creamy spinach太漏,而mushroom竟然係中國冬菇…我地另外都叫左個steak fries,炸得over左,所以3個side我都覺得一般…
最後到甜品,呢個cheesecake超好味,size岩岩好,亦唔會太漏,甜品加分!
最後最後仲有coffee tea,整個dining experience非常完滿!
整體:的確係香港其中一間值得推薦嘅扒房,牛扒有水準!環境好舒服!服務到位!雖然我地係叫平menu,但係服務員都做到足!
值得一提呢個優惠menu嘅份量係比正常嘅portion 少d嘅,個crab cake細舊左,牛扒細左2 Oz…但呢個份量,以大多數香港人黎講,都已經食到好飽!整體十分推介!