太耐冇去日本旅行,有時都想食到新鮮時令的刺身和壽司,但食過不同大商場的連鎖日本食店,質素參差,還是想找日本過江龍專門店,才有信心。 朋友在尖沙咀工作,我們經常都會約食飯,十和田是我們其中一個飯堂,因為每次的刺身肥美鮮味,質素穩定。今日如常地放工後食飯,果然人氣爆滿,幸好有預訂座位! 餐牌上分為幾類,包括刺身,壽司拼盤,丼飯和熟食, 選擇很多,而且海鮮刺身齊全,不同切法部位都有,而我最喜愛以下兩款。 =三色丼 $188=由於餐牌選擇超多,如果想一次過食到不同熱門的海產刺身,一定要食三色丼!以唔洗200蚊就食齊蟹膏蟹肉,海膽和吞拿魚腩的丼飯!首先食蟹膏蟹肉:爆多的蟹肉絲上面有一層厚身的蟹膏,味道濃郁又鮮味,唔會有苦味或太鹹,記得要三樣一起放入口,就有滿滿的幸福感。而海膽肥美,食落新鮮滑身,質素穩定。最後食吞拿魚腩,堆滿一座山的份量,每一口的油脂肥嫩又juicy,粉紅色澤夠新鮮,必食! =超級吞拿魚腩卷 $118=朋友是拖羅愛好者,另一個必食就是超級吞拿魚腩卷,因為內內外外都是爆滿的吞拿魚腩,同樣是粉紅色澤,入口肥美嫩口,唔會有筋或苦味,配上青瓜粒一起食,口感平衡又大滿足!
太耐冇去日本旅行,有時都想食到新鮮時令的刺身壽司,但食過不同大商場的連鎖日本食店,質素參差,還是想找日本過江龍專門店,才有信心。

餐牌上分為幾類,包括刺身壽司拼盤,丼飯和熟食, 選擇很多,而且海鮮刺身齊全,不同切法部位都有,而我最喜愛以下兩款。

=三色丼 $188=

=超級吞拿魚腩卷 $118=