2019-08-03 172 views
尖沙咀拉麵嘅選擇都好多,有開得比較耐嘅哪霸拉麵,有眾所周知嘅一蘭拉麵,今晚決定試一試三田製麵所嘅拉麵!由於聽完講座在行到過嚟都已經九點,等嘅人已經唔多,前面只有一行三人及一行二人喺度等位,我大約等左15分鐘左右就已經入得。拉麵嘅選擇其實唔多, 沾麵定係湯麵,辣一或唔辣,其實已經決定咗你要食啲乜嘢。今晚我叫咗濃厚豚骨魚介辛拉麵。入嚟先試一試佢嘅麵條,好香嘅小麥味,微粗嘅拉麵身好有咬口,入口好豐富。叉燒好入味,唔使點任何嘅醬汁已經非常好味。佢嘅豚骨魚介醬好濃郁,每一啖都好似食緊精華一樣,亦都唔會太鹹。特別要讚一讚佢嘅紫菜,香氣撲鼻!以日本拉麵來講,佢嘅辛辣程度比較強,有後勁,唔識得太辣嘅人需要注意。湯底裏面都有一粒豚铃,四四方方好入味之餘又好軟熟。另外要讚一讚嘅係餐廳非常之細心,拉麵有分大中細份量,按自己需要去點,唔需要浪費食物,而且價錢係一樣嘅。特大就只係加少少錢,適合大胃王。如果係一般女士,小至中嘅份量應該就適合你啦!

今晚我叫咗濃厚豚骨魚介辛拉麵。