2016-08-25
1998 views
由新加坡俊男美女共同開創的Twelve Cupcakes 登錄香港已久,今日終於有機會初體驗!IFC 分店位處三樓,紅白色門面設計搶眼,可惜鋪位不起眼,如果唔係有心去揾都好難撞見...Cupcakes 係櫃內陳列簡單整齊,單睇已經夠開心今次挑選了以下六款:Red Velvet- 紅絲絨呢款源自於紐約的經典蛋糕,貴麗的暗紅配合純白的忌廉,相信係我一生中最愛。Vanilla Cheese Cream 細滑,芝士味平均,不過蛋糕質感較乾及鬆散...我個人標準係蛋糕本身要夠濕潤、豐富、細密,先可完完全全配合「紅絲絨」呢個名字!Green Apple- 造型最可愛,忌廉伴隨清新濃郁既青蘋果果味,酸酸甜甜,可惜既係為左打造青蘋果既造型,忌廉分量相對較少,食到底部時只嫌蛋糕本身味道太淡...Oreo Cheese Cake- 朋友話塊Oreo 已經淋左,味道ok今次親身食過兩款cupcakes, 期望水準會進一步提升。
Cupcakes 係櫃內陳列簡單整齊,單睇已經夠開心
今次挑選了以下六款: Red Velvet- 紅絲絨呢款源自於紐約的經典蛋糕,貴麗的暗紅配合純白的忌廉,相信係我一生中最愛。Vanilla Cheese Cream 細滑,芝士味平均,不過蛋糕質感較乾及鬆散...我個人標準係蛋糕本身要夠濕潤、豐富、細密,先可完完全全配合「紅絲絨」呢個名字! Green Apple- 造型最可愛,忌廉伴隨清新濃郁既青蘋果果味,酸酸甜甜,可惜既係為左打造青蘋果既造型,忌廉分量相對較少,食到底部時只嫌蛋糕本身味道太淡... Oreo Cheese Cake- 朋友話塊Oreo 已經淋左,味道ok
今次親身食過兩款cupcakes, 期望水準會進一步提升。