2019-11-02
UGkitchen? Gg kitchen朋友介紹今晚來九龍城廣場內的有機廚房「UG Kitchen 」食個晚餐。餐廳用有機食材做賣點,主打有機蔬菜同自家農場走地雞!但唔好以為可以用”有機”呢兩個字就可以難食先得架😕 餐廳有自助沙律bar,餐湯、餐包、凍意粉、沙律、青瓜、蕃茄仔、甜品都可以任食! 沙律有4款醬汁、麵包粒、芝士粉、煙肉粒、等配料。今晚既餐湯有南瓜湯,粟米磨菇忌廉湯和雜菜湯三款,三款我都有飲! 南瓜湯同雜菜湯正正常常!但粟米磨菇忌廉湯就好似生粉水咁🤮餐包旁邊有部麵包焗爐,可以焗麵包。甜品方面有奶凍: 椰子味,綠茶味,薄荷味,牛奶味,阿華田味!仲有燉蛋,Tiramisu! 全餐唯一食得落口既應該係甜品,但其實都係好普通既放題質素!店員極力推介葡汁有機走地雞上枱既時候真係好吸引,仲有個火熱住!一打開蓋,漿糊黎架?但唔緊要!賣相唔係最重要,重要既係好食!Sorry! 一放入口食,雞還雞汁還汁!擺明係煮完D雞加入去!有無激素係d雞道我唔知,淨係知唔好食!店員仲推介左德國鮮軟鹹豬手,我地脆既同軟既每樣要左一份!兩款豬手都有配酸菜!呢兩隻豬手店員話即叫即整,所以要四十分鐘!豬手切片上
店員極力推介葡汁有機走地雞
店員仲推介左德國鮮軟鹹豬手,我地脆既同軟既每樣要左一份!兩款豬手都有配酸菜!呢兩隻豬手店員話即叫即整,所以要四十分鐘!豬手切片上,份量十足,有英式芥辣在旁邊!脆片豬手落太多蜜糖焗,甜到好其怪!但口感軟硬適中,也不會太鹹!
《美國安格斯牛柳配香煎鵝肝伴菠菜薯蓉》$268
鵝肝中間係仲有血的🤮,感受它在口中溶化的感覺。牛柳話要七成,但黎到係四五成!味道正常!
《牛肝菌帶子忌廉汁闊條麵》$198
闊條麵,等左幾耐?豬手都上埋食埋都未有得食!姐係四十分鐘後!。兩隻帶子係幾大隻既,闊條麵既麵都煮得啱啱好,但我嚴重懷疑廚師唔記得落塩!個麵完全無味,食左兩啖就成碗無食!
《紐西蘭羊鞍堡雲酥》 $288
羊肉焗得不錯,但份量不算唔多!
最後,服務真係不敢恭維!我地二十一個人黎食!俾左間房我地,但set場set到咁!仲要態度好差咁話我地阻住佢set枱!😂😂😂重點係,我食完之後痾左成晚,真係唔知佢用d咩有機食材同特別煮法可以搞到咁!NVM 絕無下次!差評無誤!