2014-06-20
2018 views
不嬲鐘意四處試新野既我,今次揀左跑馬地的The Jockey 和朋友「飯聚」。餐廳位於馬場的後方,即使是跑日,馬場後的住宅區依然是一片寧靜。然而,遠處已見一間綠色簷篷的酒吧,外面坐著一班外藉捧場客,和周圍的氣氛形成強烈的對比。我們八點到達,酒吧已经坐滿八成人,幸好我們還能找到bar檯位置坐下。我們是唯一一檯香港客,一進場便仿如置身外國酒吧中,氣氛不錯。酒吧内的老外客,都是叫杯啤酒,和朋友聚下舊、傾下偈、睇下波;跟我們主要入來「食」截然不同 。不過亦因為咁,我們先發現呢間卧虎藏龍!我們先點了一個小食Risotto Balls (金黄水牛芝士意大利飯球) ~$9X。最初以為係將意大利飯搓成兩粒獅子頭般大小,但原來係似西式的酥炸鯪魚球 (唔記得影相tim) 。熱騰騰的risotto ball,未嚐其味先聽其聲,脆度满意,而一陣好rich既mozzarella芝士味隨之湧出來。可能佢始終唔係以一碟正式的意大利飯咁上,所以佢冇risotto嗰種creamy既口感,但係cheesy既味道就幾突出。 伴碟的沙律菜,巴馬臣芝士及意式蕃茄醬則中矩中矩,沒有特别影響我對這碟小食的評價。因平時少到酒吧
因平時少到酒吧晚餐,所以不太清楚酒吧的menu通常多唔多選擇。不過就這間pub既1-page food menu來看,四分一都是不同款式的burger,我想佢地主打都是漢堡包吧!咁就試個特别(重口味 )既---藍芝士煙肉漢堡(5成熟)~$150。
因為我們坐得近廚房出菜位,所以可以預覽不同的菜色再order 。當我們吃到八成飽的時候,有碟非常吸引的Ribs ~$160 在我們面前亮相!menu都不用睇喇,照叫!呢個main dish都幾大份(大约8-10條骨),當我拿住刀叉想去砌時,d肉竟然一叉就散開了!吃了咁多次ribs,都從未遇過唔洗用刀食既!整塊豬肋骨炆得好腍,好入味,加上燒烤醬汁,真係非常非常惹味! (後來問過waiter,佢地話訂回來時已經做過一些準備工夫,所以比即叫即準備更入味)不得不提的是伴碟的薯條,是從原個薯仔刨下來的(薯皮還在),鮮炸的薯條配上特製的醬汁(似yogurt沙律汁,朋友説仲有少許芝士味),比齋點茄汁更美味!
Other Info. :
Menu上部分菜色會定期更新(但burger應是長期主打), 所以waiter說下次來可能未必有ribs呢! ><