2019-06-20
今晚行經深水埗西九附近,本來想食'三'果間,但因門外有很人輪候,知道附近有間牛極是新開的,所以便行去試一下。地方比時下一般同類型店舖,座位較為寬敞,有卡位坐,不用背貼背咁坐,飯,湯,沙律又是自助任食,這點的而且確是個吸引賣點。微熱,可能放得耐在飯煲內熱住,所以比較硬風乾生菜絲,可加沙律醋或麻醬湯亦不,是麵豉湯,而是牛肉湯。湯窩打開時是很熱的冒煙,但回位置時喝一啖,竟然只是微溫。今晚食西冷 可能我今晚真是不太幸運,西冷上枱時已有九成熟一成生,而不是一成熟九成生,唉,我沒有即時向侍應反應,只是將西冷快快切開放在沙律碗上,以免因為繼續放在熱石上而變成well well well done。我望向其他客人枱上食物,切開時都不是太熟,都有5成熟架啦。雖然食物上有失望,但環境尚算舒適,售賣機旁的侍應哥哥仔親切有禮。只是抽風系統不太好,今晚只是4枱共11人同時食用,整間鋪已充滿油煙。當我走時,先前在售賣機旁的侍應哥哥仔問我食物有咩意見,我最後都忍唔住同佢講塊西冷上枱時已經熟晒,個侍應哥哥仔都好有禮貌同我講,會向廚房反應返,下次可以再黎試。當然啦,每間鋪如食過一次是有問題,通常都會隔一排再試,比好一次
微熱,可能放得耐在飯煲內熱住,所以比較硬
風乾生菜絲,可加沙律醋或麻醬
今晚食西冷
當然啦,每間鋪如食過一次是有問題,通常都會隔一排再試,比好一次機會先判死刑,不再去食