尖沙咀K11連鎖式咖啡店對面嘅碧仙桃路,街名係由英語發音而嚟,字面意思都幾有詩意。呢晚我哋嚟到街上嘅Urban Coffee Roaster,入面燈光柔和。加上人流唔多,嚟食下飯、傾下偈都唔錯。啲位上面嘅咕o臣圖案好得意。佢哋用啲好舊嘅書本做餐牌,玩味十足。晚上都係散叫為主,由西湯、沙律、前菜、主菜到甜品,每款類別皆有數款至十數款不等供選擇,以咖啡店嚟講可算全面。呢次我哋從中揀咗幾款食物試試。紐西蘭青口,中型大小嘅青口爽脆鮮味,切成方丁粒嘅西班牙辣肉腸有咬口,洋蔥粒同時蘿令忌廉汁更香甜惹味,如果能夠提供麵包嚟蘸汁就好喇。黑松露野菌意大利飯,飯身係迎合港人口味較濕潤軟身嗰種,混有菇菌粒同芝士增加口感,黑松露味唔算突出,但味道唔錯。烤M4和牛腹肉,擺盤精美。切開數片上碟,外層帶焦香,肉質軟滑易嚼,睇落好生,食落就無血淋淋嘅感覺,主要用鹽調味,同埋有輕甜嘅燒汁,加埋大蔥、火箭菜、意大利青瓜同新薯一齊食,成件事幾夾。咖啡煮啤梨,有別於其他餐廳嘅紅酒煮啤梨,呢度係用咗咖啡入饌嘅。啡黑色嘅啤梨放晌脆口嘅朱古力金寶同開心果仁碎之中,再加小小蔬菜點綴,好似泥土同植物咁,旁邊仲有奶泡,賣相非常吸引。烹調
加上人流唔多,嚟食下飯、傾下偈都唔錯。
啲位上面嘅咕o臣圖案好得意。
佢哋用啲好舊嘅書本做餐牌,玩味十足。
呢次我哋從中揀咗幾款食物試試。
紐西蘭青口
黑松露野菌意大利飯
烤M4和牛腹肉
烤M4和牛腹肉,擺盤精美。
咖啡煮啤梨
啡黑色嘅啤梨放晌脆口嘅朱古力金寶同開心果仁碎之中,再加小小蔬菜點綴,好似泥土同植物咁,旁邊仲有奶泡,賣相非常吸引。烹調後嘅啤梨仍然爽口,最內層釀咗呍呢嗱雪糕,開初以為會係一份味道濃郁嘅甜品,實際甘甜唔膩。
Espresso Tonic
佢哋係間咖啡店,朋友對餐牌上嘅Espresso Tonic好有興趣,呢款口味嘅咖啡晌外邊非常少見,孤陋寡聞嘅我哋仲係第一次聽,於是就叫嚟試試。咖啡師沖調時已傳來陣陣咖啡豆香,飲落係帶果酸味嘅有氣版咖啡,幾得意。
Sweet Potato Latte
我怕太夜瞓唔著,於是試咗無咖啡成分嘅Sweet Potato Latte,張相影得唔好,實際係淡紫色嘅。奶泡打得綿密豐盈,拉花久久未散,紫薯味出,微甜討好。

食物烹調同擺盤用心,調味剛好唔會太濃太甜,以咖啡店嚟講確實喜出望外。不過位處馬路旁邊兼無門口嘅關係,某啲大型車輛駛過時會比較嘈,對我嚟講就尚可接受。
紐西蘭青口
Sweet Potato Latte