2009-08-11
應承過帶班齋表妹黎Vero好耐, 說下說下, 改期又改期, 終於夾到一個星期六, 一齊去拜訪呢個Chocolates Factory.朱古力, 沒拜訪過 Vero, 都唔知 Chocolate 係可以成為一種藝術.我們一行四人來到Fenwick Pier, 我由金鐘來沒有問題, 反而3位齋妹從灣仔來, 蕩失路......可見得, 不熟地頭既人, Vero真的不易找.阿班妹愛攝影, 未坐底佢已經急不及待地拿出相機, 直指Vero 的朱古力房, 那個一比一的秦俑朱古力, 同那些朱古力手裝. 就是Chocolate的藝術品.而我, 就負責點下是日的high tea, 點下幾件cake, 同每人一杯朱古力/咖啡飲品. 先說飲品, 我點下了一個Mochaccino, 是Mocha + Espresso, 味濃的 Espresso咖啡, 加了焦糖, 加了Mocha, 果真, 出面Starbuck其實都沖得出一樣水準. 但這杯, 純是那朱古力幫其加了分.阿Ling, 兩姊妹, 每人一杯Ice Cohcolate, 一個是 Raspberry, 一個是Caramel, 二人都說那焦糖同Raspberr
阿Ling, 兩姊妹, 每人一杯Ice Cohcolate, 一個是 Raspberry, 一個是Caramel, 二人都說那焦糖同Raspberry味道好甜好濃. 但份量又沒有搶過朱古力的味道, 另外, 伴杯的一塊脆餅, 如是叫Caramel, 就附上caramel脆餅, 如是Raspberry, 就有一片紅色的Rapsberry脆餅, 可見得咖啡部非常有心思.
阿班, 真識食, 要了其 70%dark chocolate, 佢話明肥十磅都要飲, 可見得其做足功課. 熱辣辣的奉上, 濃香的朱古力, 雖是小小杯, 但已經能散發出谷古的芳香. 說過女孩子愛朱古力, 相信這是與生俱來的本能.
食物方面, 我們點下了四件cake, Taro Earl Grey, Orange Crisp, Rosemary Cheesecake, 同 Chocolate Brownie. Taro Earl Grey, 食落茶味不重, 食時, 大家仲估下估下呢件係乜. 不過, 唔理呢件野有沒有茶味, 但總算是一件好味的cake. Orange Crisp, 是一個類似雪糕的cake, 橙味, 加上朱古力味, 食落冰涼又有層次及creamy口感. 很是不錯.
當中, 原來漏了單, 眾人奇怪朋朋點了4個cake, 為何只來兩個. 店方為表歉意, 特別送上5粒朱古力. 小小的朱古力, 我只試了薄荷味. 雖只是細細粒, 但薄荷味夠濃, 因為中間糖心就是純薄荷.
漏單的來了, 就是 Rosemary Cheesecake 同 Chocolate Brownie, Cheesecake 不是一般餅店, 比較硬崩崩的那種, 小小一立方磚, 非常鬆軟, 甜味, Rosemary 味, 蛋糕味, 沒有那一種味道特別搶鏡. 而Brownie, 要等, 原來是即叫即做, 充滿果仁, 柔軟的餅, 若是叫多一杯咖啡/朱古力. 更加可口.
最後看見鄰檯老外, 叫了一個麵包的物體, 原來是Cinnamon Bun, 眾人定力不夠, 忍不住加叫. 又是即叫即做, 又要等上數分鐘. 等待時, 鄰檯玉桂味不停傳過來, 令到我們十分之期待. 但等了約十分鐘, 已經懷疑那呆呆的南亞人侍應有沒有落單....本想埋單閃人, 但經理說, 其實已經整好, 因為製作需要10分鐘. 但見我們焦急, 可以幫我們取消, 不過反正做好, 而且我們又泡哂口水. 決定食埋先. 又是非常鬆軟, 香口的熱餅, 玉桂味道非常之香. 若是純食此物, 可能我們會叫上一人一份.....
地方舒適, 休閒, 若不是要趕5點到佛堂, 相信我們會 Hea 到收鋪. 結賬前, 當然買多幾塊Chocolate 給今天沒來的朱古力迷...