2023-06-29 208 views
Tasting Menu in late Mar & Apr 23 飲食記錄:1st Course: 燒北海道帶子.黄梨汁.手指檸檬好嫩嫩嫩嫩嫩嫩滑…好鮮甜🤤P.S.欣賞餐廳與客人嘅互動3月尾朋友帶我嚟Granada JW食晚餐,太驚喜元朗有咁fine咁有heart嘅餐廳,1-2個禮拜之後帶bf再嚟過😅第一次食略嫌個汁酸咗少少,有少少蓋過帶子嘅鮮味,有同Chef Jo反映過,第二次嚟食,咁啱未轉Menu,個黃梨檸檬汁啱啱好,微微帶酸,味道清新得嚟,無蓋過帶子嘅鮮甜味🤤2nd Course: 燒意大利粉紅蝦.佛手橘.蕃茄水.香茅泡沫蝦肉好棉,配以發酵蕃茄水及香茅打成嘅泡沫,入口肉質更顯滑溜清甜🤤3rd Course: 日本墨魚柳.羊肚菌.螢光魷魚6-course menu入面我最鍾意嘅一道菜❤️‍🔥選材用心,墨魚柳雖然小塊,但好有鮮味及彈性🤤釀入味道本來就較獨特嘅羊柳菌,層次豐富👍🏻Chef Jo將螢光魷魚煮成嘅醬汁一啲都唔腥,而且可以提升整道菜式嘅鮮味🤤4th Course: 挪威螯蝦脆卷.法國白露筍.蝦味薯蓉挪威海螯蝦亦係粉紅蝦嘅一種,同薯蓉都夾,香煎後有外脆內軟棉嘅感覺,口感很

飲食記錄:

1st Course: 燒北海道帶子.黄梨汁.手指檸檬
燒北海道帶子.黄梨汁.手指檸檬

好嫩嫩嫩嫩嫩嫩滑…好鮮甜🤤

P.S.欣賞餐廳與客人嘅互動

燒意大利粉紅蝦.佛手橘.蕃茄水.香茅泡沫

蝦肉好棉,配以發酵蕃茄水及
香茅打成嘅泡沫,入口肉質更顯滑溜清甜🤤

3rd Course: 日本墨魚柳.羊肚菌.螢光魷魚

4th Course: 挪威螯蝦脆卷.法國白露筍.蝦味薯蓉
挪威螯蝦脆卷.法國白露筍.蝦味薯蓉

挪威海螯蝦亦係粉紅蝦嘅一種,同薯蓉都夾,香煎後有外脆內軟棉嘅感覺,口感很好😋Chef Jo活用咗蝦膏煮成醬汁,蝦膏嘅香味令淡滑嘅肉身更顯鮮甜🧡時令法國白露筍好清脆!

5th Course: 酸種麵包.焦化洋蔥牛油
酸種麵包.焦化洋蔥牛油

千祈唔好睇小呢味餸☝🏻😻個酸種麵包味道溫和微微帶甜,穀味好香,麵包結實有柔軟感,口感不俗,熱上非常吸引!

一向鍾情於無鹽牛油,但Chef Jo自製嘅焦化洋蔥牛油實在令我無法抗拒😻洋蔥嘅甜味拿捏得剛剛好,唔會太搶麵包嘅香味,大愛🫶🏻忍唔住食多份🙈

P.S. 唔食洋蔥嘅朋友可以request轉淨牛油

6th Course - 1st try: 燒伊比利豬架柳.火腿汁
燒伊比利豬架柳.火腿汁

Chef Jo綫豬架柳燒至約5成熟後,切至約1寸厚上碟🍽 伊比利豬油脂分布平均,肉質非常軟嫩,厚切口感豐富。另外,伴碟南瓜蓉同烤蒜都好好味😋

6th Course - 2nd try: 焗法國白鱈魚.魚醬
焗法國白鱈魚.魚醬

第一次同朋友嚟見朋友揀咗呢個Main,食咗啖覺得好好味,所以第二次嚟我都揀咗佢做Main (nomnomnom🤤) 焗白鱈魚肉質滑溜,魚肉仍帶水份,魚醬唔腥,混合香蒜、甜椒絲及少量dill草,為淡淡嘅鱈魚帶來風味😋

6th Course - his try: 燒乾式熟成法國夏洛萊牛肉眼
燒乾式熟成法國夏洛萊牛肉眼

Bf原本想食5成熟,Chef Jo非常有信心以3成熟製成嘅法國夏洛萊牛肉眼就剛剛好,結果Bf真係感到10分滿意🍽

Bf欣賞法國夏洛萊牛肉眼肉質腍、滑、無渣,有牛肉味,而味道又唔會似安格斯牛咁澎湃,係一趟溫柔嘅品牛體驗🍽

草莓提拉米蘇慕斯蛋糕

Set menu跟甜品(草莓提拉米蘇慕斯蛋糕)及餐飲(咖啡/茶/果汁),都好豐富!果汁方面,我2次嚟都係飲熱情果汁,好味!

Coffee
第二次嚟Chef Jo好nice,即興hand drip咗咖啡俾我哋飲,氣氛很好。

喺餐廳嗌一杯酒就可以free一枝酒嘅開瓶費,我哋就順便試咗白酒嘅tasting menu,順便開枝自攜嘅紅酒。white wine tasting menue包括3杯以下白酒,頭2款比較fruity,第3款相對dry身啲啱我口味。

1)🇮🇹 Tenuta di Corte Giacobbe 1sr Runcata Soave Superiore 2019
2)🇮🇹Pasque Hey French Bianco 2015
3)🇫🇷 Jean Fery Bourgogne Chardonnay 2020

我亦睇過wine menu,by bottle嘅紅白酒選擇都唔少,而且價格平易近人,下次嚟我都應該直接喺度嗌🤣Chef Jo表示,唔希望客人因為酒嘅價格定位太高,而忽略wine pairing,有heart👍🏻respect👍🏻
Type of Meal
Dinner