2017-10-20 1513 views
話說有一日lunch心血來潮好想食撈檬,醒起以前有個舊同事帶過我去慈雲山食一間好好味又地道既撈檬,一放飯就第一時間衝去食🤤🤤其實都唔知exactly係邊到😧🤔 不過跟住d同事就跳左上的士去😂可能慈雲山唔係好大,司機咁岩就擺低左我地係阿肥美食既同一條街,我一眼就spot到 "係佢啦" 就衝左埋去羅位。好在去到都只係十二點半,唔算多人,即刻有位,如果遲多三幾個字就應該要同學生哥爭位🤦🏻‍♀️ 話說呢,呢到既lunch time就無咩野食揀的,因為太多人去既關係,老闆只係得以下呢張餐牌既選擇,其他大部份既小食包括佢最出名既牛油雞翼 一 律 無🤷🏻‍♀️ 叫左杯我的至愛,咸檸七🤤 平時我係唔中意飲汽水的,不過一遇上咸檸七,無法抗拒❤️ 佢係原罐七喜加冰底同督好左咸檸上比客的,只要一加入七喜,撈兩下,就好咸同好檸嫁啦❤️雖則大部既小食都無得賣,basic野都仲有,叫左個越式春卷,有幾片生菜比你包住食無咁油膩,春卷炸得超級脆😍 入面係d粉絲丫碎肉丫香料丫咁,味道都幾好,食唔到蕃茜個d味👍🏻主角當然係呢碗三拼檬粉啦,先講份量,咪話女仔,男人都會夠飽,碗粉超級大碗🤷🏻‍♀️ 如果檬粉再凍d會更好。三拼餸揀左豬扒

咸檬七

春卷

三拼餸揀左豬扒,牛肉同扎肉。豬扒有d失望,無之前咁厚,唔知係咪薄左既關係,扒唔夠juicy仲有少少dry。牛肉係好味既好嫩滑
札肉有少少太薄同埋如果可以煎兩下會更開心😂
三拼撈檬

總捨黎講,呢到既小食都唔錯,小本經營,做既係街坊學生既生意,充滿住滿滿既人情味,大家去開慈雲山都不防去支持一下💪🏻
2017-09-13
$70 (Lunch)
咸檬七
三拼撈檬