2014-07-20
1937 views
曾經何時周圍試cafe係我同陳生嘅興趣,因為我真係好鍾意甜品同咖啡呢~不過近年非連鎖式cafe越來越少,於是我地就將呢個興趣轉移到去旅行時搵啦,例如十分流行cafe文化的台灣、韓國,環境舒適食物又有質素,最緊要服務親切﹗要喺香港搵有質素嘅cafe其實都幾難呢﹗早前經朋友介紹,先知道位於灣仔巷弄之中自成一角嘅Empress Cafe﹗Empress Cafe不算大,左邊open kitchen已經佔店面一半,右邊係兩大張長枱,每日只能接待少量客人,絕非一般生意人會咁做! 只因老闆希望帶俾客人有質素的食物及體驗~ 裝修及擺設走我最愛的vintage風,特別喜歡門外果張長椅﹗仲有open kitchen牆上嘅鐘呢~呢度即叫即製,所以建議去到唔好掛住兩頭望,要快D叫野食先~呢度有All Day Breakfast、pasta、waffle,價錢喺灣仔區嚟講好合理,甚至算平﹗飲品亦好精彩~花茶咖啡都有好多選擇﹗本來想飲咖啡,不過見到花茶用咁靚嘅杯載住忍唔住要一杯玫瑰普洱茶啦~比平時飲茶果D普洱較清淡,但入口順滑帶清幽玫瑰香氣,有少少甜,原來落左玫瑰syrup!當晚試左幾款signature di
呢度即叫即製,所以建議去到唔好掛住兩頭望,要快D叫野食先~呢度有All Day Breakfast、pasta、waffle,價錢喺灣仔區嚟講好合理,甚至算平﹗ 飲品亦好精彩~花茶咖啡都有好多選擇﹗本來想飲咖啡,不過見到花茶用咁靚嘅杯載住忍唔住要一杯玫瑰普洱茶啦~比平時飲茶果D普洱較清淡,但入口順滑帶清幽玫瑰香氣,有少少甜,原來落左玫瑰syrup! 當晚試左幾款signature dish!先嚟一個Risotto,橙橙黃黃以為係南瓜?其實係鮮蝦芒果椰汁意大利飯﹗相信靈感係嚟自芒果椰汁飯吧~ Risotto算係較硬身,唔會太lum,有嚼勁。不過唔知點解有少少苦澀味,類似香茅果種;芒果就非常鮮甜,蝦亦都好新鮮﹗最好每一口都有齊呢幾樣食物,味道會更豐富! 跟住呢個藍莓意大利飯配大草菇更有驚喜﹗意大利飯之所以紫色,係因為用上新鮮藍莓而唔係現成果醬﹗鮮藍莓好貴的呀!! 老闆為左美味真係落重本!!加入藍莓做risotto呢個idea已經好新穎,味道係點呢~?只是非常微的酸,但仍然保留藍莓的鮮甜,好好味架呢~果隻大菇亦鮮味十足同好juicy! 我平時唔係好食菇,都覺得佢好好食~ Pasta亦係呢度嘅主角之一,香辣墨西哥青椒汁沙拉美腸天使麵辣味剛剛好,不會太搶,好惹味﹗青椒汁其實都唔係好有青椒的苦澀味,如果可以再加d香草味就更好了~ 嘿嘿﹗跟住落嚟就係勁多Waffle呀﹗下?咁快食 甜品?邊個話Waffle一定係甜架~先嚟兩客咸Waffle啦~經典窩夫配香草意式肉醬其實好有茶記「窩蛋牛肉飯」嘅韻味﹗先試一口原味窩夫,係我最愛嘅濃濃蛋香﹗少少甜,外脆內軟~沾上微酸又好有家庭風味嘅香草意式肉醬,感覺都幾新鮮~ 大家一邊分享著,一邊等待新鮮即製嘅下一道菜~好快就有熱騰騰嘅火腿芝士飛碟窩夫啦~ 表面上看似原味窩夫,一切開就有驚喜了﹗原理就同飛碟三文治一樣,中間夾左芝士同ham,經過熱力之下,中間嘅車打芝士係半溶架呢﹗個人認為芝士味同窩夫比較夾,所以咸窩夫類我比較喜歡呢個~ 甜點要來了~~呢個Top Shot似咩呢?係pac-man食鬼呀~窩夫 甜品其實唔洗太花巧,加少少朱古力醬,每一口先沾上Dryer's雪糕,窩夫的熱力瞬間將雪糕溶化,窩夫吸收左冰凍嘅雪糕,一咬落去"唧"出甜甜的雪糕~太美味了~ 除左雪糕,莓類都係窩夫嘅好朋友﹗雜莓窩夫三文治造型已經令女生尖叫﹗新鮮雜莓加上cream同雪糕
又酸又甜,你會好自然地一口接一口食左佢~忘記咩野叫肥吧啦~~ 最後呢個 甜品正式嘅名已經唔記得左~ 就叫佢做「名副其實咖啡雪糕」吧﹗一式兩件:1杯Espresso+1杯雪糕~ 食用方法就係將熱騰騰嘅Espresso倒入凍冰冰嘅雪糕上,雪糕慢慢被咖啡嘅熱力溶化但又未溶得哂﹗不過都要快手食啦~ 每一啖又凍又滑嘅雪糕都混合著香濃咖啡味,比任何一個牌子嘅咖啡味雪糕都嚟得更「咖啡」!! 繼窩夫之後又一要再食嘅甜品!!
Other Info. :
餐廳枱數不多,有時又會俾人包左場做private party,所以建設事先預約,以免白行一趟