2020-06-18
冇得去旅行住,唯有喺香港發掘唔同嘅地道菜式~朋友推介灣仔一間地道嘅中東菜餐廳!餐廳面積唔算好大,仲有吧枱同室外露天位置。當日星期日中午去到已經爆場!決定試吓佢嘅Weekend Brunch $280 per head一次過可以試哂4款Meze前菜+主菜+甜品前菜Meze即係類似西班牙的Tapas第一個前菜叫Hummus由chickpeas 整成將中東鷹嘴豆打爛再整成豆泥最後配上麵包享用感覺好似薯蓉但係更加有層次感更Creamy第二道Meze係Cigar我諗同佢外型似香煙有關就咁睇有啲似酒樓食到嘅春卷但係牛肉餡料經過特別香料所烹調食落更加惹味同有口感 更crispy再點配中東芝麻醬 嶄新嘅享受.第三道Meze係Avocado運用Za’atar(即類似中式的五香粉)包括有孜然、芝麻、百里香等等香料味道以酸為主調再配上牛油果蕃茄Feta Cheese整體感覺非常清新但對我來講就有少少過酸第四道Meze是Halloumi即是哈羅米芝士,由山羊和綿羊的羊奶混合而成,好咁外脆內軟,充滿彈性。口感相對比較淡身,不用擔心會有濃郁的「蘇」味。經過香煎後感覺有點像煎豆腐,甜甜的挺特別。食完前菜當然就到主菜
朋友推介灣仔一間地道嘅中東菜餐廳!
餐廳面積唔算好大,仲有吧枱同室外露天位置。
當日星期日中午去到已經爆場!
一次過可以試哂4款Meze前菜+主菜+甜品
但係牛肉餡料經過特別香料所烹調
食落更加惹味同有口感 更crispy
再點配中東芝麻醬 嶄新嘅享受
第三道Meze係Avocado
運用Za’atar(即類似中式的五香粉)
包括有孜然、芝麻、百里香等等香料
味道以酸為主調
再配上牛油果蕃茄Feta Cheese
整體感覺非常清新
但對我來講就有少少過酸
第四道Meze是Halloumi
口感相對比較淡身,不用擔心會有濃郁的「蘇」味。
經過香煎後感覺有點像煎豆腐,甜甜的挺特別。
食完前菜當然就到主菜啦
第一道Mains 叫左Grilled Chicken
運用Za’atar(即類似中式的五香粉)
包括有孜然、芝麻、百里香等等香料
烤雞外皮烤得非常香脆可口
肉質仍然保持嫩滑 超級推薦!
碟上仲配上少量飯
食落感覺有少少似Risotto
冇想像中的中東米咁硬
反而比較Creamy!
第二道Mains 叫左Spiced Lamb Skewer
烤羊肉串烤得非常入味
另外配上Harissa哈里薩辣醬與牛肉製成的通心粉
Harissa是一種來自突尼西亞的辣椒醬
由紅辣椒、蒜泥等各種香料和草藥製成
不過唔洗驚會好辣
唔食得辣嘅我完全感受唔到辣味~
感覺有少少似食緊肉醬通粉
但通粉相對比較硬身
最後就到咗甜品的環節啦~
當日Chef’s Choice 是Baklava
Baklava又名為果仁麥餅,是中東地區流行的甜品。
酥皮包着果仁堅果,再以糖漿和蜜糖烹調而成,是一種口味非常濃郁甜味的土耳其酥皮點心。
酥皮非常香脆可口,內餡非常濃郁甜膩,對於不太吃甜品的我來說有少少偏甜,但也是一個不錯的嘗試。
整體來說,這間餐廳我一定會勁推薦給朋友們!
可以用這個價錢嘗試到地道的高質中東菜式,CP值非常高,不錯不錯!