2017-09-27
經過上星期連日嘅測驗,我決定同我女朋友去relax下,經朋友介紹嚟左呢間喺旺角嘅bar。你入到去就比兩個screen吸引左,上面寫咗唔同特色嘅手工啤酒或者咖啡,真係令人眼花撩亂。牆身主要係灰色和磚頭,裝修帶有工業味道。樓底好高,令人有一種舒服感覺。我哋一坐低,店員好熱心問我地公司飲開咩味道,咩類型嘅手工啤酒,並會逐一介紹相關類型嘅手工啤。即使我女朋友對手工啤酒完全不熟悉,店員都會盡力介紹,而且讓你可以試一試酒板,服務非常細心,同店員嘅交流亦令我哋對手工啤酒有更深既認識。係店員嘅介紹之下,我女朋友叫左呢杯original cider,酒其實啱自己飲就係好酒,作為手工啤酒一定無7-11買嗰啲apple cider既化學味,女朋友話飲落順口,感覺好fresh,青蘋果味唔會太甜,啱晒女仔。我叫咗杯Rapa (Raspberry Pale Ale),自己一向飲開Pale ale,呢杯rapa更正,一流順滑感,麥味好香,真係飲唔停我認為另一半值得介紹嘅係Red Eye Flight,味道好似黑啤,好濃,但比平時嘅黑啤更容易接受,而且陣陣嘅咖啡味係我難以忘懷,唔會搶晒酒既苦澀。可惜今次淨係飲咗酒板,
我認為另一半值得介紹嘅係Red Eye Flight,味道好似黑啤,好濃,但比平時嘅黑啤更容易接受,而且陣陣嘅咖啡味係我難以忘懷,唔會搶晒酒既苦澀。可惜今次淨係飲咗酒板,下次一定要嚟飲400 mL!
飲酒嘅同時當然要叫啲小食啦。我哋分別叫咗慢煮殻飼豬扒配薯蓉同埋經典脆炸粗薯條及薯角配自家調配日式芥末蛋黃醬。
之前都聽過慢煮可以令肉質更加嫩滑, 今次第一次試到,真係大開眼界。豬肉呈粉紅色,但裏面卻煮得恰到好處,肉質鮮嫩之餘,豬扒非常厚身,毫無油膩感覺,令人回味無窮!
薯條同薯角香口好脆,同埋佢哋係新鮮即叫即炸,所以食到入面薯仔蓉,加上自製芥末蛋黃醬,送酒一流。
飲到幾款好嘅手工啤酒,同時又學到啤酒嘅知識,更重要嘅係果兩款小食好好味又唔貴,埋單都係$250左右,下次同班酒鬼朋友再嚟!
P.S 佢哋用嘅啤酒墊係自己出,好有心思。自己都想收藏一個哈哈!