2016-10-20 1309 views
出黎做野之後同朋友見面時間少左,星期六日放假都係想搵個靜靜地既地方,同閨蜜high tea傾下心事。帝都酒店1+1吧既甜品buffet一向comment都唔錯,咁啱見到佢新推出左「秋‧日韓風甜品下午茶自助餐」,有栗子同其他日韓特色甜品做主打,於是同甜品控友人C黎試下,順便同佢補祝生日。甜品Buffet時間為下晝2:30 - 5:00,我地大約2:20到達,等左5分鐘左右好快就俾安排入座。我地既位置靠窗,可以望到戶外環境,感覺更relax! 坐底之後就行左一圈睇下有咩食,大概有10幾款甜品,種類唔算特別多。栗子甜品有秋栗朱古力脆脆蛋糕、草莓栗子忌廉撻同栗子紅豆杯子蛋糕,日式甜品有日式竹炭甜薯卷蛋、抺茶芝士蛋糕等,韓風甜品就有韓國人蔘芝士蛋糕、韓國人蔘杞子蜂蜜果凍、韓國水梨金寶等,仲有即製窩夫同大判燒。另外有自助飲品區,可以沖咖啡或者檸檬茶之類。韓國人蔘杞子蜂蜜果凍:一入口就feel到好濃烈既人蔘味,雖然有蜂蜜襯托,但係都俾人蔘味蓋過左,食左幾啖就放棄左韓國士多啤梨忌廉蛋糕:比想像之中好食,士多啤梨唔會酸而且幾juicy,海綿蛋糕都好鬆軟草莓栗子忌廉撻:上面既栗子蓉打得好細好滑,有好濃郁既

坐底之後就行左一圈睇下有咩食,大概有10幾款甜品,種類唔算特別多。栗子甜品秋栗朱古力脆脆蛋糕草莓栗子忌廉撻栗子紅豆杯子蛋糕,日式甜品日式竹炭甜薯卷蛋抺茶芝士蛋糕等,韓風甜品就有韓國人蔘芝士蛋糕韓國人蔘杞子蜂蜜果凍韓國水梨金寶等,仲有即製窩夫大判燒。另外有自助飲品區,可以沖咖啡或者檸檬茶之類。
韓國人蔘杞子蜂蜜果凍、韓國士多啤梨忌廉蛋糕、草莓栗子忌廉撻、日式竹炭甜薯卷蛋

草莓栗子忌廉撻:上面既栗子蓉打得好細好滑,有好濃郁既栗子味,不過撻皮就淋左少少

日式竹炭甜薯卷蛋:黑色既卷蛋好得意,帶淡淡既竹炭味唔會過甜,仲有粒粒甜薯好有口感
脆焦糖芝士撻、韓國人蔘芝士蛋糕、抺茶芝士蛋糕、Kit Kat & M&M 朱古力蛋糕、栗子紅豆杯子蛋糕
脆焦糖芝士撻:表面有一層玻璃焦糖,芝士餡好幼滑,外脆內軟,如果熱辣辣仲正,我同友人C都忍唔住encore左次

韓國人蔘芝士蛋糕:上面真係有成條人蔘好足料,表面係一層人蓼啫喱,同芝士味出奇地夾,感覺幾清新,連一向唔鍾意人蔘味既友人C都話唔錯

Kit Kat & M&M 朱古力蛋糕:純粹係貪得意夾既,令我同友人C諗起以前中學家政堂都整過一個類似既蛋糕,不過我地當然冇酒店大廚整得咁好食啦

栗子紅豆杯子蛋糕:蝴蝶裝飾好靚好精緻,栗子同紅豆都幾夾唔會太甜
脆焦糖芝士撻
栗子紅豆杯子蛋糕
食完咁多件甜品其實已經好飽,但係唔心惜點都要出去行多圈。見到有師傅用BRUNO機整緊大判燒,於是拎左一個同友人C share,即整既大判燒帶點煙韌同蛋香,裡面係custard同紅豆,不過略嫌紅豆太少,個人認為可以再甜返少少。雖然仲有即製窩夫,但我地實在太飽唯有放棄。
即製窩夫、大判燒
吉士紅豆大判燒
另外仲有好幾款甜品我地都冇試到
芒果布丁
士多啤梨奶凍
焦糖燉蛋
總括黎講,食物款式唔算多,但始終係酒店質素點都有保證,而且每人都只係HK$118+10%,絕對物超所值。環境方面幾清幽舒服,如果想靜靜地傾下計hea幾粒鐘都係一個唔錯既選擇。下次再有新主題,都會考慮再黎。
2016-10-09
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$129.8 (Tea)
Celebration
Birthday