2018-09-08
最近我哋公司有幾個新同事入嚟,然之後我哋有welcome lunch食喺港大嘅朋友通常,都唔會叫嗰間rome cafe做Rome cafe,通常我哋都會直接叫嗰度做 graduate House。嗰個位置都比較隔涉,所以平時都唔係話好多香港大學嘅學生喺嗰度食飯 多數,都係見到啲 professor,或者想有啲時間或者空間去撐枱腳啲嘅人喺嗰度食。Graduate House 嗰度通常,都係食一啲西餐,例如意粉呀千層麵呀、焗飯呀 、肉排呀, 類似平時你出去食西餐,會食得到嗰啲標準set,唔會話有太大特色嘅嘢食。我今日就叫咗個鴨胸菠菜麵,是日嘅例湯呢就係個菇湯蘑菇湯,至於野飲呢就叫咗檸檬茶,埋單計落好似都係六十零七十蚊左右,因為公司請所以我都冇特別留意到。唔知大家有冇去過佳寶買一條嗰啲即食鴨胸,佢上面嗰啲鴨胸基本上都係嗰一類,只不過整熱咗。至於個菠菜麵係菠菜加白汁炒闊條麵,咬落去啱啱好,味道冇特別大驚喜,都幾好食個湯呢就整得唔錯嘅,佢菇味非常濃,你係真係咬到有菇的,不過奇怪嘅一樣嘢就係佢好似冇送到包畀我哋,但係其實個餐係冇搞到個包? 我都唔知道呀,不過公司請嘅話就理得佢啦,橫掂都係澱粉質撈埋
個湯呢就整得唔錯嘅,佢菇味非常濃,你係真係咬到有菇的,不過奇怪嘅一樣嘢就係佢好似冇送到包畀我哋,但係其實個餐係冇搞到個包? 我都唔知道呀,不過公司請嘅話就理得佢啦,橫掂都係澱粉質撈埋撈埋打個生粉芡汁食落去又係一餐㗎啦。
要彈嘅位置就係個檸檬茶,茶嘅味道澀,檸檬又好酸,唔知道係咪我個口太奄尖好似的士unkle咁樣 lol 但係我記得之前飲嘅檸檬茶都唔係咁樣嘅,呢啲比較主觀因人而異啦,如果有興趣嘅話自己去嗰度試下啦,畀個like佢