2009-10-09
上星期我個為食friend話帶我食好嘢,嚟咗呢間「勝手」。我問佢食乜?佢話食SHABU SHABU,好正喎。去到一坐低,個款似食回轉壽司多啲!再睇MENU,又立魚湯又豬骨湯,心諗:你估而家港式打邊爐咩,咁多款湯不如去有骨氣!結果我個fd叫咗個黑豚配豬骨湯,都幾正常嘅配搭,我就叫個牛肉upgrade版,試下佢地啲和牛,但當我想要清湯嘅時候佢地竟然話冇清湯,最清係個魚湯,有冇搞錯,食SHABU SHABU就係要用清湯,如果唔係就唔使食和牛,食美國肥牛咪得囉!算,唯有要個最清嘅魚湯。Order完,原來張檯面有機關,揭開你面前塊木板有個圓形,跟住侍應就攞個鐵兜放落去,然後就加湯!我fd個豬骨湯就冇乜豬骨味,但我個魚湯就好重魚(腥)味!一人一個鐵兜,呢個場好似係專為單身人士而設,個個埋頭苦吃,你唔好搞我嗰兜,我唔會掂你嗰兜,感覺非常之怪!黑豚同和牛分別上檯喇,黑豚不過不失,和牛不敢相信,本地或美國肥牛都靚過佢,仲賣五百幾蚊。碟菜,唔見得係咩日本蔬菜,有椰菜同類似小棠菜,份量亦少得驚人,佢可能怕啲客太飽食唔到啲肉。食晒啲肉同菜,跟住嚟烏冬。侍應將一個即食嘅烏冬解咗凍,放喺隻碟上面擺喺我面前,我問佢
食晒啲肉同菜,跟住嚟烏冬。侍應將一個即食嘅烏冬解咗凍,放喺隻碟上面擺喺我面前,我問佢呢個係唔係稻庭烏冬啊?佢好有禮貌地答我:係啊。離晒譜,稻庭烏冬點會好似個公仔麵咁四四方方,有欺騙顧客之嫌!
最後由一個毫無誠意嘅雪米糍作終結。
想問下勝手個老闆,究竟知唔知咩叫SHABU SHABU?? 你自己唔知都唔好當全部香港人唔知!