2021-03-09
我係香港初次接觸呢款尼泊爾美食嘅地方,唔係係尼泊爾小店林立嘅佐敦廟街,唔係係尖沙咀/中環呢啲多異國菜食嘅地方,而係係新界大西北 - 天水圍新北江商場💥.當年(其實只係舊年)因為一首 #天水圍ganggang (同好請揮手)而專程入嚟新北江 (新北江啲人hup我驚驚...🎼)而素聞新北江多小店,臥虎藏龍,而行下行下竟然發現一間門面掛滿西藏五彩經幡另又有🇳🇵國旗,細探之下原來係專門賣尼泊爾餃子🥟嘅店,第一次見好新奇,而店主都係地道尼泊爾人,非常親切好客..($38)呢度餐牌列係門口,專做momo, 除左蒸,仲有煎同炸,另有蕃茄湯餃形式,煮法多樣,而momo 嘅餡只有雞肉/豬肉或素菜(因為尼泊爾人大多信奉印度教,而印度教唔食牛)第一次食要左 蒸豬肉餃,最原汁原味,即叫即蒸. 第一次食得出momo 同平時食開嘅中式餃子唔同嘅係,皮比較薄身,裡面係多汁,而中間呢個橙橙地色嘅辣醬,係momo 嘅靈魂所在,酸酸辣辣落了蕃茄,另外加入了少量芫荽嘅味道,非常惹味,瞬間已經清哂十隻,而自此之後亦都引起我對momo嘅興趣, 不時發掘下香港一啲正宗地道momo..由於鋪面唔大,主要都係做外賣街坊生意,之後有時
[Pork momo steam 10pcs]($38)呢度餐牌列係門口,專做momo, 除左蒸,仲有煎同炸,另有蕃茄湯餃形式,煮法多樣,而momo 嘅餡只有雞肉/豬肉或素菜(因為尼泊爾人大多信奉印度教,而印度教唔食牛)第一次食要左 蒸豬肉餃,最原汁原味,即叫即蒸. 第一次食得出momo 同平時食開嘅中式餃子唔同嘅係,皮比較薄身,裡面係多汁,而中間呢個橙橙地色嘅辣醬,係momo 嘅靈魂所在,酸酸辣辣落了蕃茄,另外加入了少量芫荽嘅味道,非常惹味,瞬間已經清哂十隻,而自此之後亦都引起我對momo嘅興趣, 不時發掘下香港一啲正宗地道momo.
由於鋪面唔大,主要都係做外賣街坊生意,之後有時路過天水圍都會特登買佢上朋友屋企食(但有時要留意check單🤭)無論煎/ 炸momo同樣出色,梗有一款啱你🤘🏻