2018-09-04 254 views
今晚同朋友冰祝生日,當然要揀一間味道與氣氛俱佳既餐廳慶祝。朋友向來喜歡食西餐,所以我就揀左呢間位於中環既The Italian club,方便係港島番工既我地。未食野之前就黎杯氣泡白酒同意式面包開下胃先,酸酸咪咪既白酒飲落有淡淡既葡萄香。而面包則係新鮮焗起,食落尚有熱度,亦唔會太硬,可以話係相當高水準。飲完氣泡酒作為Welcome drink,我地再來一杯紅酒,邊飲邊食。作為開胃菜,呢款烤野菜就相當唔錯,食落有淡淡既煙燻香,令本身清甜既紅椒同茄子味道更為突出。沙津亦係必點既前菜。Pizza係我每食意菜都必點既。對於我黎講,pizza好唔好食好大程度上係取抉於佢既質感,而呢度既pizza質感就相當唔錯。蕃茄、磨菇、芝士,經蘋既配搭再加埋炤得脆而不硬既面包,味道當然好。我同朋友都非常喜歡食卡邦尼,呢度菜亦因此成為我地飯桌上既常客。呢度既卡邦尼味道中尚,意粉食落軟硬適中,食落亦有卡邦尼必具既雞蛋香以及忌廉香,可惜既係味道較為淡。呢度既安格斯牛排可以話係我呢晚最為滿意既一度菜,極力向大家推薦!時常覺得係香港很難找到好味既牛排,而呢度牛排就係其中之一。牛排煎至medium rare,咬落有大啖肉

沙津亦係必點既前菜。

呢度既安格斯牛排可以話係我呢晚最為滿意既一度菜,極力向大家推薦!時常覺得係香港很難找到好味既牛排,而呢度牛排就係其中之一。牛排煎至medium rare,咬落有大啖肉汁,質感嫩滑,牛味十足,非常好食。

牛排有兩款醬汁可以點,而我就比較喜歡右邊既松露油,松露既香味為本來己經出色既牛排錦上添花。

最後當然唔少得餐後甜點,我地點左士多啤梨味既tiramisu,食苦非常香甜,咖啡味唔重,亦唔會太膩,同樣值得推薦。