2014-08-24
一行四人,7點左右黎到,店舖面積小,等左十分鐘左右就有位。我地冇叫套餐,全部都係單點小食,希望可以試多幾款。第一樣必點既就梗係生煎包,熱辣辣,個包底仲有小小脆。生煎包足料多汁,一咬落去就有D汁流出黎,正!灌湯小籠包就唔夠灌湯,肉料足夠,但未夠JUICY,冇話同出面上海菜館既有太大分別。雞絲粉皮好食,個醬汁味道夠香濃,將雞絲同粉皮撈埋一齊,真係一碟食過番尋味既冷盤。另一碟冷盤涼拌青瓜海蜇,青瓜橫行,得個幾條鋪滿蒜溶既海蜇擺面,味道較淡,有微微辣。炸排骨味道普通,完全冇特別,同埋我覺得有點兒細碟,依碟唔太抵食。最後一樣美食就係香酥餅,我地揀左芝士配肉鬆,剪開左四份,份量剛好。用料足夠,鬆脆可口,芝士配肉鬆是好味道的。最後每人叫左一杯豆漿,埋單都係每人$60,雖稱不上完全飽肚,但都足夠。之後再起行加多碗糖水,飽晒。
我地冇叫套餐,全部都係單點小食,希望可以試多幾款。
第一樣必點既就梗係生煎包,熱辣辣,個包底仲有小小脆。生煎包足料多汁,一咬落去就有D汁流出黎,正! 灌湯小籠包就唔夠灌湯,肉料足夠,但未夠JUICY,冇話同出面上海菜館既有太大分別。 雞絲粉皮好食,個醬汁味道夠香濃,將雞絲同粉皮撈埋一齊,真係一碟食過番尋味既冷盤。 另一碟冷盤涼拌青瓜海蜇,青瓜橫行,得個幾條鋪滿蒜溶既海蜇擺面,味道較淡,有微微辣。 炸排骨味道普通,完全冇特別,同埋我覺得有點兒細碟,依碟唔太抵食。 最後一樣美食就係香酥餅,我地揀左芝士配肉鬆,剪開左四份,份量剛好。用料足夠,鬆脆可口,芝士配肉鬆是好味道的。 最後每人叫左一杯豆漿,埋單都係每人$60,雖稱不上完全飽肚,但都足夠。之後再起行加多碗 糖水,飽晒。