2018-06-11
今日去開大圍度開工,想食西班牙fusion菜好耐,所以去左風車度食lunch。 係大圍站行5分鐘到就到,非常方便。內面裝修簡約,有bar 枱,有電視,有好靚既大吊燈。仲有周圍都吊起左不過足球國家隊波衫既汽球,已經為黎緊既世界盃準備好。睇完個menu,我叫左個西班牙風乾火腿配田園沙律 (HKD 30),流心藍芝士牛肉漢堡 (HKD 71),加左塊鵝肝 (加HKD 45/ pc)。至於飲品就要左熱荔枝茶。先黎既係田園沙律,賣相唔錯,有好多風乾火腿ssss,味道一流,仲有唔少沙律菜,蕃茄,青瓜等等。我覺得幾清新,味道酸酸甜甜,係一個唔錯既開胃前菜。跟住黎既就係個芝士牛肉漢堡。最上面同最下面既到係漢堡包,由肥厚既鵝肝疊住漢堡再疊住蕃茄沙律菜。佢塊鵝肝真係好肥美,令人回味無窮。佢塊漢堡都好大塊,切開佢之後你會見到啲藍芝士好似啲心太軟咁流出黎,非常正,可見烹調有技巧亦有心思。另外,佢仲有啲薯角伴住,可以點茄汁調味。個荔枝茶好有荔枝香味,但係味道清淡,啱哂食完芝士流心漢堡既食客。