2019-09-16
印度菜一直都係我最愛嘅,但身邊唔係太多朋友鍾意,上星期六約左2個朋友lunch ,我話好耐冇食印度菜,有呢個機會有人陪我就唔放過,去左中環上山頂嘅扶手電梯附近呢間印度餐廳。入手入到餐廳好有印度feel ,播住印度音樂,有lunch buffet 。我地睇完都係選擇散叫!我地3個人叫左6樣野,完全癲左🤣🤣🤣Tandoori chicken 係必叫之一,雞肉好juicy 唔會乾,好入味,又唔會好辣,配埋檸檬汁,好夾。咖哩就叫左個椰汁底,食落有D似泰式咖哩甜甜地Lamb Biryani Biryani 係我極度鍾意嘅飯,佢就同我地食開嘅有味飯一樣,煮法係一層飯一層咖哩,完成後mix 埋。不過真係唔係每間餐廳都整得好味同正宗,但我可以講呢個係正宗同好好味!飯入面嘅羊肉完全唔羶,加埋乳酪食,真的會好味到流淚😭😭😭 Spanish panner 菠菜芝士,panner 係印度芝士,係一種芝士味好淡嘅芝士,加埋香料煮嘅菠菜茸,好清,配埋濃濃嘅咖哩平衡返就剛好。Aloo Gobi 咖哩薯仔椰菜花,呢個係乾咖哩,可以好明顯見到其中一隻香料孜然,椰菜花唔會煮得太熟,仲有口感,唔好睇個樣好似冇味,但其實係完
我地睇完都係選擇散叫!
我地3個人叫左6樣野,完全癲左🤣🤣🤣
咖哩就叫左個椰汁底,食落有D似泰式咖哩甜甜地
Lamb Biryani
飯入面嘅羊肉完全唔羶,加埋乳酪食,真的會好味到流淚😭😭😭
Spanish panner
Aloo Gobi
咖哩薯仔椰菜花,呢個係乾咖哩,可以好明顯見到其中一隻香料孜然,椰菜花唔會煮得太熟,仲有口感,唔好睇個樣好似冇味,但其實係完全夠味,仲要好好味加埋香料味道,會令你食更多🤣
Garlic naan
食咖哩一定要配naan , 囗感軟,好香蒜茸味,面頭掃左一層牛油。沾D咖哩或淨食都好味,一個人食一個好容易。
通常印度野都會有幾種醬,綠色薄荷乳酪,橙色個一個係辣既,而最深色個一個係好似泰式羅望子醬,酸酸甜甜好開胃。