2022-06-01 351 views
今日去左中環食晚飯,位置都幾方便,地鐵站出黎行2-3分鐘就到。今次叫左兩個唔同既set dinner, 一個係主打食生蠔,一個就可以隨心D自己揀。 首先前菜就即刻黎3左蠔,上面配左唔同既sauce,分別係海草啫喱,白醋三文魚子同埋香草忌廉。 3隻都好好食,同就咁食單食生蠔最大既分別就係多左一種唔同既口感,例如海草啫喱,除左食到生蠔本身好JUICY既感覺之外重會食到一個食日本野既感覺係度,真係好特別。而另一個前菜就係香煎牛仔柳配黑松露泡沫,一黎到就聞到黑松露既味,配埋外皮煎香左但肉身重係好嫩既牛仔柳一齊食都真係幾唔錯。餐湯就係鮮蠔周打忌廉湯同磨菇湯,平時多數係飲周打蜆湯,今次變左做蠔之後個湯重解甜左,湯入面重有原隻蠔係到。到主菜菠菜焗龍蝦配酥炸墨魚汁蠔。龍蝦焗得岩岩好,食得出龍蝦肉好嫩同好彈,蠔亦都炸得外面好脆但係入面又唔會亁。另一個主菜係脆煎甘鯛魚配南瓜汁。個魚皮炸得好脆,脆到真係好似薯片咁脆,但係神奇既係魚肉重可以好嫩。兩樣一齊食既口感真係好好。到最後甜品係焗蘋果芝士撻配雪糕。個撻皮好酥脆好好食,就算舊雪糕放係上面都無影響到佢好脆既口感,做得幾好。

2022-05-25
Type of Meal