2023-06-13
今日同朋友又去左尖沙咀搵野食既時間喇,今日去好耐都冇去既山林道搵野食先,山林道出面多高質餐廳,今次比我搵到依間都係正野,上到去既時候就比佢個門面既草牆吸引住🌿🌿🌿餐廳入面都有好多盆栽裝飾加上柔和燈光,同埋枱距離都好寬敞好舒服。而且出面仲有一個戶外平台個VIEWS都唔錯,不過當日太熱所以都係坐返入面好D🤣半自助式餐廳,中間有沙律吧,食物都係Fusion菜有好多款唔同既沙律菜、冷盤、生果同芝士,連泰式鳳爪沙律都有,半自助式黎講依個沙律吧算幾特色,不過選擇唔多但係樣樣唔差👍泰西生蝦🦐兩隻唔同隻特色冰鎮生蝦,新鮮清甜既生蝦,配上非常match調味汁,果種鮮甜令到胃口大開😋。香煎黑松露雞卷配薯蓉🐔紮實既雞卷切成一片片好靚既擺盤,外面雞皮鬆脆,內裡雞肉嫩滑,鋪上層層嘅黑松露,再配上香野菌燒汁,加上薯蓉更多口感FENNEL特色片皮鴨薄餅🍕一個好Fusion既Pizza,無平時既蕃茄醬無菠蘿🍍但係都有脆脆既餅底,爽脆口感。上面鋪滿片充滿肉汁既皮鴨和翠肉瓜,加上片皮鴨既海鮮醬,另外仲有片皮鴨平時夾住既配料青瓜條和京蔥絲可以自行加上,估唔到依個組合都可以咁好食🤤好有驚喜。甜品方面叫左一個,FENNEL 招
半自助式餐廳,中間有沙律吧,食物都係Fusion菜
泰西生蝦🦐
香煎黑松露雞卷配薯蓉🐔
FENNEL特色片皮鴨薄餅🍕
甜品方面叫左一個,FENNEL 招牌椰王焦糖燉蛋🍮
放入一個椰皇入面賣相無得輸,面頭有層薄薄既焦糖脆面,篤碎佢撈埋燉蛋一齊食,仲有清甜的椰青水。令到燉蛋椰香味好出而且唔會好甜,加埋個焦糖脆面既甜度就岩岩好。
飲品方面叫左一杯靚到不得了既,Beauty and the Beast Cocktail🍷好有儀式感既飲品,職員會用燈照射住飲品再噴上可食用閃粉,超震撼好有求婚咁既FEEL可惜我同男FD去🤣😂
仲有一杯能醉的TIRAMISU,個杯形狀成個菇咁幾CUTE,入面係有我鐘意既baileys😍飲得既TIRAMISU仲會有醉意🤭加上脆脆嘅餅乾,有得食有得飲有得醉🥰
服務亦都唔錯,另外見到仲有D房位應該人多可以BOOK房,私隱度更加高👍
#好食推介 #食物遺照 #食物殺手 #food #foodie #foodiehk #zaki食評 #hongkongfoodie #hongkongfood #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodstagram #hkfoodlover #instafood #hkig #ighk #hkigers #yummy #eat #茴香 #FENNEL @茴香FENNEL
茴香 FENNEL
地址 : 尖沙咀山林道38號銀座38 17樓