2018-05-22 465 views
呢間超級出名嘅澳門小店 馳名雞蛋蔥花腸😃 今次決定試一試!店舖地理位置比較偏僻 都要用Google Map先行到去😂小店空間不算好大 較為舊式夏天去食真係比較熱 但好彩店內都有風扇仲見到唔少遊客都特登段搵好野食🤣———————————雞蛋蔥花腸 $27即叫即整😍 超級新鮮熱辣辣😍睇到成個製作過程都知道心機功夫認真唔少😌口感非常Q彈滑溜😋😋 點配豉油已經非常好味!香港絕對食唔到😭老闆仲特登拎住腸粉俾我影相
呢間超級出名嘅澳門小店
馳名雞蛋蔥花腸😃 今次決定試一試!
店舖地理位置比較偏僻 都要用Google Map先行到去😂
小店空間不算好大 較為舊式
夏天去食真係比較熱 但好彩店內都有風扇

仲見到唔少遊客都特登段搵好野食🤣

———————————
雞蛋蔥花腸 $27
即叫即整😍 超級新鮮熱辣辣😍
睇到成個製作過程都知道心機功夫認真唔少😌
口感非常Q彈滑溜😋😋 點配豉油已經非常好味!
香港絕對食唔到😭
雞蛋蔥花腸

老闆仲特登拎住腸粉俾我影相

雞蛋蔥花腸
這個會不會是澳門式的蛋餅呢?我可唔可以加芝士? XDD說起來即叫即蒸布拉腸粉在香港也買少見少,加雞蛋這個配搭更是前所未見,好神奇啊。超不起眼的小店,由早餐時間一直營業到凌晨,你來吃宵夜也是可以的。這裡招牌除了雞蛋腸粉還有一個鴨粥,台灣旅遊節目都有拍過,好像很厲害的樣子。(But我是不吃肉的早餐專科,你們去吃呀)那天我們上午九點左右到達,店內一個人都沒有,連店員也不見影,我們要大叫「有沒有人啊」才有人出現,蠻休閒的感覺。這裡即叫即蒸的程度,是連蒸爐都即刻打開,也熱得蠻快啊。布拉腸粉的做法是先在蒸爐上鋪浸濕的白布,然後倒腸粉漿,蒸熟定型後再加雞蛋。接下來連布帶腸粉拉起來,用刮板將成品刮下來,捲起再切段即完成。招牌是蔥花雞蛋腸,其他腸粉都可以加雞蛋啊,朋友點的就是叉燒雞蛋腸。蔥花雞蛋腸 MOP$27店內只有十個以內坐得不算舒服的座位,桌上有醬油、麻醬、甜醬和辣醬可供使用,我覺得雞蛋腸粉是應該配混醬的,所以甚麼也落就對了。好久沒吃過布拉腸粉,每一條都好飽滿,很彈牙很滑很好吃啊!原來雞蛋跟腸粉也很合得來,說都來又想再去吃了,很適合當早餐的食物啊!

這個會不會是澳門式的蛋餅呢?我可唔可以加芝士? XDD

蔥花雞蛋腸 MOP$27

• 蔥花雞蛋腸
Also posted on
2018-04-27 559 views
舖頭位於沙欄仔,屬於澳門舊區住宅區,都幾難搵。門面並不吸引,店內只有2張摺枱,多數人外賣攞走,十六浦行過去不遠但要轉幾個彎。望住牆上面嘅餐牌,不同種類嘅腸粉同粥,叫左各傳媒推介嘅蔥花蛋腸粉,見十幾蚊唔好意思,再叫多個黃沙蜆肉粥。個腸粉15蚊好大份,鼓酒甜醬芝麻醬任落,夾起腸粉好軟好滑。黃沙蜆肉粥,好多料,有好多肉丸同蜆肉,食落冇乜味精味。咁熱天氣,食哂成碗,不過腸粉食淨啲因為真係太大份啦~下次一定再試埋有配料嘅腸粉。
舖頭位於沙欄仔,屬於澳門舊區住宅區,都幾難搵。

蔥花蛋腸粉

個腸粉15蚊好大份,鼓酒甜醬芝麻醬任落,夾起腸粉好軟好滑。

黃沙蜆粥

黃沙蜆肉粥,好多料,有好多肉丸同蜆肉,食落冇乜味精味。
咁熱天氣,食哂成碗,不過腸粉食淨啲因為真係太大份啦~

下次一定再試埋有配料嘅腸粉。

2018-04-27
Type of Meal
Lunch
黃沙蜆粥
  • 蔥花蛋包腸粉
2018-04-25 407 views
在 Openrice Macau 找到這間小舖, 蔥花蛋腸美麗的色澤絕對 eye catching。剛好今次酒店在十六浦對面, 退房後向沙梨頭方向走, 很快便到。舖頭面積不大, 賣的不是花巧的裝修, 是食物的味道。叫來蔥花蛋腸, 看到店主利落的手勢, 是食味以外的另一種享受。蔥花蛋腸口感較香港腸粉較軟較黏, 蛋味亦不算濃, 但色澤鮮明亮麗, 加上醬料, 滑進喉頭, thumbs up! 再試粟米魚滑腸, 餡料不算多, 魚味亦不算濃, 但主角是腸粉本身, 亦不會計較太多。粥品我們叫了鮮牛肉粥及豬骨粥, 兩者之間較推薦豬骨粥, 粥底有一種香味。以後再住十六浦那區一定會再訪。

以後再住十六浦那區一定會再訪。
2018-04-24
$50.5
2018-03-25 728 views
今次黎澳門,純粹係為左食一黎到就先去食個腸粉先!之前都未黎過架,係見有幾個朋友介紹,就黎試一試啦!地點都算易揾,喺十六浦附近。舖頭唔大,只係有兩三張枱。我地一黎到,就叫左個葱花雞蛋腸粉,係我地今次嘅其中一項必食食品。老闆現場即做,先落個腸粉漿,蒸一陣,再加蛋同葱花落去,蒸多一陣就可以卷喇!完成品!薄薄嘅蛋同腸粉交疊住,賣相不錯。先試下個原味先,個腸粉真係幾滑,又有葱嘅香氣,不過蛋嘅香同味道唔係好突出。食腸粉通常都要整色整水,加d豉油,加埋麻醬同甜醬,個麻醬都幾香。依間腸粉店原來仲有賣烤鴨架,下次叫多幾個人一齊黎試下先!
今次黎澳門,純粹係為左食

完成品!

葱花蛋腸粉

依間腸粉店原來仲有賣烤鴨架,下次叫多幾個人一齊黎試下先!
2018-03-23
Type of Meal
Lunch
2018-03-25 576 views
喺不同社交網站都見到有介紹倫記蔥花蛋腸粉,所以今次嚟講澳門嘅第一站就食個腸粉做早餐!話就話早餐,但其實我哋差不多12點先去到。由氹仔落船,直接坐26號巴士,落車行2分鐘已經到,非常方便。門口一d都唔起眼,唔細心留意好易行過龍。由於係閒日,又係中午時份,直接行入去就有位坐。腸粉係即叫即製。製作過程可以好清楚見到。見到老闆先喺蒸爐舖上一塊布,再加入預先調好嘅腸粉漿,蓋上蓋子。隔一陣,開蓋加入已打發好嘅蛋液同蔥花,又蒸一陣。話咁快新鮮熱辣嘅布拉腸粉就出爐一開始,完全無落任何醬料,一心想試下腸粉的原味道。腸粉的確好滑,好軟綿綿,滑嫩嘅程度係平時酒樓嘅腸粉無得比。不過腸粉本身比較淡,而且蛋味略嫌不夠,基本上食唔出有蛋味。所以食完一啖之後都立即加翻䜴油甜醬麻醬。醬料絶對是腸粉的靈魂!加咗之後味道即時level up! 今次慕名而來食呢個腸粉可以話不過不失,腸粉係好滑,不過若果蛋味再加強,會更好!

醬料絶對是腸粉的靈魂!加咗之後味道即時level up!

2018-03-23
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$27 (Lunch)
蔥花蛋腸粉
※本文以用餐當日的環境、服務和食物質素為準,口味亦因人而異,文章只作參考之用。-2018年第一個美食遊就近近地揀左澳門,密密食既澳門一日遊,可惜咁岩遇到大霧同落雨,真係唔好彩!由落船開始不停落住雨,不停要開遮真是煩死了!第一站揀左近來網上大熱的「倫記軟滑腸粉」,由於揀左氹仔落船,坐的士過去都用左成$90。去到門口見到落半閘,心裡一沈,唔係咁黑仔呱...剛好老闆的女兒出黎話準備去送外賣,老闆出黎見到我地就話整埋比我地食先,老闆你太好人了吧,很感激!剛好有兩個內用位置,可以坐入去堂食。「倫記」以即拉即製既腸粉而出名的,有香港較常見既「叉燒腸」、「豬潤腸」和「牛肉腸」等;不過最出名莫過於較少見的「蔥花雞蛋腸」,大部分腸粉都係廿幾蚊,另外仲有小食同粥品等。一路睇住老闆手法純熟咁用米漿整腸粉,倒米漿後蒸一蒸,再倒雞蛋加蔥花蒸一蒸;老闆仲唔介意拎起比我地影(笑),三兩下手勢好快就完成一碟。另外仲叫左碟魚滑粟米腸同炸雲吞。終於有得食,醬料都係任加的,醬控一定好開心!蔥花雞蛋腸粉 $27加左雞蛋既腸粉雖然蛋味唔重,不過個腸粉真心滑又唔黏,唔會一夾就散,加埋大量豉油、甜醬同麻醬,好快就滑晒落肚。呢種地道

終於有得食,醬料都係任加的,醬控一定好開心!
蔥花雞蛋腸粉

蔥花雞蛋腸粉 $27
加左雞蛋既腸粉雖然蛋味唔重,不過個腸粉真心滑又唔黏,唔會一夾就散,加埋大量豉油、甜醬同麻醬,好快就滑晒落肚。呢種地道小食真心要試下,而且一盒份量都幾多,建議兩人分享。

魚滑粟米腸

魚滑粟米腸 $24
男人點的魚滑腸,就似食緊鯪魚肉腸粉,腸粉同樣好滑,但就唔係我杯茶。
脆皮炸雲吞 (8粒)

脆皮炸雲吞 $33/8粒
為食既小妹又叫左碟炸雲吞,即叫即炸,雲吞皮咬落好脆,裡面包左豬肉,可惜醃得唔算夠味,都係較愛鮮蝦炸雲吞個類。

店入面仲有隻靚靚貓貓,個樣好正經,可惜比較怕人,一撩佢玩就逃走。
$30 (Lunch)
蔥花雞蛋腸粉
店內均是即點即製的布拉腸粉,不同的是腸粉的內餡。老闆倒下米漿,合上蓋蒸數分鐘,之後加上配料。腸粉是卷了足足4層,再切成小塊。老闆純熟的技巧,7、8分鐘已製出兩盒腸粉。腸粉夠透、夠軟,帶少許黏黏口感,跟平時水溝淡而無味的米漿差天共地。蔥花蛋加腸粉這配搭實在太完美,使腸粉更滑溜,入口順滑。牛腸選用免治牛肉,相對下牛腸較黏口,配上醬汁有點滯。醬料可自行加,有豉油、麻醬、甜醬。豉油偏油,倒下可看到一層層油浮在表面,更濕潤著腸粉。甜醬像燒烤醬般,甜甜酸酸,跟腸粉出奇的夾。店子位處舊區,店內裝潢簡單,仍保留上世紀的模樣。環境一定不如連鎖店的裝潢時尚、新淨,不過尚算整潔。
店內均是即點即製的布拉腸粉,不同的是腸粉的內餡。
老闆倒下米漿,合上蓋蒸數分鐘,之後加上配料。
腸粉是卷了足足4層,再切成小塊。
老闆純熟的技巧,7、8分鐘已製出兩盒腸粉。
蔥花蛋腸粉+牛肉腸粉

蔥花蛋加腸粉這配搭實在太完美,使腸粉更滑溜,入口順滑。
牛腸選用免治牛肉,相對下牛腸較黏口,配上醬汁有點滯。

醬料可自行加,有豉油、麻醬、甜醬。
豉油偏油,倒下可看到一層層油浮在表面,更濕潤著腸粉。
甜醬像燒烤醬般,甜甜酸酸,跟腸粉出奇的夾。

店子位處舊區,店內裝潢簡單,仍保留上世紀的模樣。
環境一定不如連鎖店的裝潢時尚、新淨,不過尚算整潔。
2018-02-21
蔥花蛋腸粉+牛肉腸粉
  • 蔥花蛋腸粉
小妹帶大家黎到澳門【倫記軟滑腸粉】比較特別的蔥花雞蛋腸,別看小店簡陋,是很多人捧場的。 店內不大,堂食的話,只有2張小檯,多數都是外賣自取。  小店還有其他拉布腸款式有牛肉、叉燒、蔥花蝦米等等 還有澳門第一鴨粥是比較出名,不過要早一天預定,只好下一次再試。  小妹點完了才知道可以另外加豬肉,你喜歡材料入去腸粉。 腸粉都是即叫即整的,所以需要時間等候。  剛蒸好的蔥花雞蛋腸,整個過程都可以看著老闆娘制作。  用二隻雞蛋絕對足料  其實也挺大份的  蔥花雞蛋腸MOP$27 賣相非常開胃,整條腸粉都鮮黃色,腸粉質地嫩滑夾起時都唔會夾散 蛋沒有過老加上蔥花更加清香。 下一次會加埋豬肉碎,口感應該更豐富。 ———————————————— 餐廳名字:【倫記軟滑腸粉】 地址:沙梨頭沙欄仔街26號泉彩樓地下B號舖 電話:2895 6563 營業時間:07:00-01:00
店內不大,堂食的話,只有2張小檯,多數都是外賣自取。
 小店還有其他拉布腸款式有牛肉、叉燒、蔥花蝦米等等
 小妹點完了才知道可以另外加豬肉,你喜歡材料入去腸粉。
腸粉都是即叫即整的,所以需要時間等候。
 剛蒸好的蔥花雞蛋腸,整個過程都可以看著老闆娘制作。
 用二隻雞蛋絕對足料
 其實也挺大份的
 蔥花雞蛋腸MOP$27
蛋沒有過老加上蔥花更加清香。
下一次會加埋豬肉碎,口感應該更豐富。
蔥花雞蛋腸

————————————————