2009-12-28 20 views
第一天去: 上午, 見冇乜人, 陣間先買唔洗拎住行街下午, 乜咁多人? 伯伯曰: 冇一盒賣($48), 買十蚊都得(都好, 可以俾多d人買得到)就買左十蚊, 好味呀, 熱乎乎的又薄又脆, 上網知道可以訂, 就問伯伯可以訂兩盒明天取嗎? ok!伯伯好勁咁問你貴姓,幾點之後就繼續整餅, 原來佢d字好靚架, 我地倆個企係度睇左一陣, 佢有本log book記住d訂單的!伯伯真係有型, 佢好似好惡咁不過見佢一個人又要整餅又要一路收$,接訂, 個個又係咁問, 係咁影佢相 (佢唔鐘意架) 好辛勞啊, 大家對他客氣點吧, 畢竟佢地都唔係一間商業化既遊客鋪頭, 而如果佢變到鉅記咁, 我想大家都對佢冇乜興趣吧
第一天去: 上午, 見冇乜人, 陣間先買唔洗拎住行街
(都好, 可以俾多d人買得到)

2009-12-23
2009-12-10 28 views
哩排都少左機會幫襯啦,因為通常都係去仁慈堂個檔口度買ge,最近經過都好似見個檔口無開,可能係因為仁慈堂維修緊啦.....但又唔順路行去佢地舖頭....我次次經過個檔口都忍唔住d餅香,點都要買返十幾廿蚊黎食,但係正常黎講,未返到屋企就已經俾我消滅晒~食左十幾廿年都仲係覺得佢咁正~曾經買過一細袋散裝俾外地ge朋友食,一程車已經無晒,太香牛油味啦~!

2009-12-05 41 views
買潘榮記大多數去馬交指定動作,記得暑假來到賣光光,今次適逢sat,沒抱太大期望買到。點知一去到,有不少存貨,所以買了一盒比朋友做手信。但回到hk公司,自己有忍不住用來做早餐...午餐... 下午茶,作手信?忙記了啦!濃濃蛋香味、很脆口、但略為淡少少,如果甜度加多一點更加完美!
點知一去到,有不少存貨,所以買了一盒比朋友做手信。

2009-11-28
2009-11-30 11 views
在 11.28訂了2磅金錢餅於 29号下午 4:30取. 1盒自己, 1盒家姐指定訂単.準時到取仍然要等一陣,果然好生意.拎上手盒底依黑微暖.於囬程船上取出一盒食.凍了的餅依然十分香,即時消滅了2/3盒.差D返到家中得返個"吉盒"大家最好早一天訂, 因為我上次 (2009.2月)於即日想買2磅.總店話" full book".噴水池旁檔口話 "不能買2磅給我,因他做唔切" -若然做唔切,就唔好貼個1磅 $48.00的價錢表啦 !弄到我空手已囬,家姐十分失望
弄到我空手已囬,家姐十分失望
2009-11-30
$96 (Other)
2009-11-29 32 views
放棄了街邊無名羊腩煲,女友又嗌肚餓,就近去潘榮記買十蚊減蛋金錢餅頂肚吧!當日唔見老伯整餅,錯過了精彩的製作過程,有點可惜。減蛋金錢餅十蚊大約有十二片,表面烘得有點燶,但入口清脆,蛋味足,雖然唔算得上好好味,但試一試就會上癮,手口不停起勢食,不夠十五分鐘,已被徹底消滅,難怪多數人一買就是一磅裝的,所謂「餅癮難耐」,這次親身體會到了。

減蛋金錢餅
一吃上癮
2009-11-22
$10 (Tea)
減蛋金錢餅
一吃上癮
2009-11-20 15 views
經友人極力推薦這個金錢餅,當然要試試它有什麼特別之處因店鋪裝修的關係,我們特意跑來這店多次後,才可以一嚐金錢餅究竟有什麼特別可能我原來對它期望過高,說真的,第一口吃下完全不覺得它有什麼特別不脆的,有點像蛋卷的味道........但卻沒有蛋卷的鬆化但第二次再買的時候,發現不但蛋味香,而且比較鬆脆,比起第一次好吃得多店舖雖少,但見到老闆及老闆娘2位老人家一手一腳地弄的金錢餅,更加添了一分人情味呢......
經友人極力推薦這個金錢餅,當然要試試它有什麼特別之處
不脆的,有點像蛋卷的味道........但卻沒有蛋卷的鬆化

2009-10-21 25 views
2009年9月9日行去大三巴途中看見此店賣金錢餅,,見他們是全人手製作,立即買10元嚟試,好香蛋同牛油味,好脆香
2009-09-09
金錢餅真身
變身前
新鮮出爐
完成
  • 金錢餅
做了這麼多個年頭,還是未停下來,一直繼續做,繼續以炭作燃料來做金錢餅,這份堅持,值得尊敬。喝過了難喝的豆漿及沒什麼特別的豆腐花後,來買點好的手信來順番條氣,總共也買了三盒回家,此處的手信,是獨姑一味,只有以雞蛋做出來的金錢餅,只見老闆及其他員在純熟的不斷趕工,因為也真的很多人在買來當手信,以炭火燒着一對鐵板,在鐵板的中間加上六至七團的雞蛋色的粉團,然後將鐵板一夾,不久後即成,眼見雞蛋粉團的顏色比普通的一隻攪拌的雞蛋更黃,應該真的如OR中的介紹所言,減蛋的意思即是減去了一點蛋白吧,看看吃起來又如何。也急不及待的拆了其中一盒來吃,一盒要上四十八元,但真的是很大盒的,有足足四五十塊的,吃起來很鬆化,而新鮮吃當然很脆,但一定是沒有薯片的脆,因為始終由雞蛋做成,在內也是比較多點水份的,而甜度也適中,最重要的是有濃濃的雞蛋香,不錯的,來澳門買一包試試,絕對值得。多謝伯伯的堅持,我們才可繼續吃呢!加油吧!

多謝伯伯的堅持,我們才可繼續吃呢!加油吧!
堅持以炭作燃料做金錢餅,是對傳統口味的一份執著
很傳統的包裝
以膠袋及橡根再包好
鬆化而很有雞蛋香
2009-08-08
$48 (Other)
堅持以炭作燃料做金錢餅,是對傳統口味的一份執著
以膠袋及橡根再包好
鬆化而很有雞蛋香
  • 減蛋金錢餅
2009-08-10 18 views
比較過別人的金錢餅,但是這傢的還是更好吃,鬆化一些,更香些。應該是隻有蛋黃的緣故。老闆好有形啊要買一袋可能要耐心等等。

要買一袋可能要耐心等等。
好熱。
2009-07-26
好熱。
2009-08-09 12 views
慕名而來,但找了很久也未找到「潘榮記」的舖頭反而無意中,我在議事亭前地找到潘榮記在街邊的一個流動小擋口於是立即光顧,買了十元金錢餅但老闆道,只買十元不會提供盒子盛載,只好用膠袋裝著一入口,香脆鬆化,帶有十分香的蛋味實在是唔錯的小食
慕名而來,但找了很久也未找到「潘榮記」的舖頭
反而無意中,我在議事亭前地找到潘榮記在街邊的一個流動小擋口
於是立即光顧,買了十元金錢餅
但老闆道,只買十元不會提供盒子盛載,只好用膠袋裝著

一入口,香脆鬆化,帶有十分香的蛋味
實在是唔錯的小食
金錢餅
2009-07-24
$10 (Tea)
金錢餅
2009-08-08 11 views
潘榮記的金錢餅很出名,之前有看蔡生介紹當然不會錯過,一買就買了兩盒,仲見到伯伯即場整,新鮮熱辣辣食的話真的好美味,早知再買多盒啦~(最低消費$10 盒裝$48)
潘榮記的金錢餅很出名,之前有看蔡生介紹當然不會錯過,
早知再買多盒啦~
(最低消費$10 盒裝$48)
睇住伯伯即場整
2009-08-06
睇住伯伯即場整
一睇外表就知佢有好耐年資............成間鋪最出名就係"減蛋金錢餅"而全店都係用炭燒的,所以會帶有特別點的焦味......如果有返幾個人,買返10蚊,一人一塊,好快食曬
而全店都係用炭燒的,所以會帶有特別點的焦味......

如果有返幾個人,買返10蚊,一人一塊,好快食曬
2009-07-28 30 views
買左 10 蚊試下...想試下鍾唔鍾意先再買...結果係 試下就得...唔洗再買..因為佢係好有蛋味..不過唔係脆口既...NOT MY CUP OF TEA..係咁多..唯一可取既係拎上手重係熱熱地既
買左 10 蚊試下...想試下鍾唔鍾意先再買...

結果係 試下就得...唔洗再買..
因為佢係好有蛋味..不過唔係脆口既...
NOT MY CUP OF TEA..
係咁多..
唯一可取既係拎上手重係熱熱地既
2009-07-25
2009-07-24 13 views
小時候已愛吃潘榮記的金錢餅,特別喜歡惠顧議事亭前地的檔口,未試其味先嗅其香,濃濃的蛋香撲鼻而來.嫲嫲也是愛吃之人,每逢經過總忍不住拖着我前去買一小包.本人愛挑較"燶"的來吃,更香口!值得一讚的是此餅多年來水準不變,難得!不過漲價速度驚人,如要買兩盒或以上最好預早一天訂貨
$4 (Other)
(Non-member)
2009-06-15 12 views
早幾天去澳門,走前買咗2盒金錢餅。去到嗰陣唔算很多人,只見阿伯整餅整到無停手,行埋去個爐就feel到好熱,真佩服阿伯的耐力!!金錢餅 : 一上船已急不及待拆出來吃,打開盒就聞到好香的炭燒和蛋香味,食落有點脆口、有蛋味,做手信的確唔錯,下次必買!!!

2009-06-12
$48 (Other)
  • 減蛋金錢餅