2023-05-03 1424 views
第一次評價同第一間入收藏的店鋪,非常有特色,好食抵食,隨便點幾個餸都覺得非常唔錯,牛扒亦都好正,四個人1040港幣搞掂,可惜個肚唔夠用。以後過澳門都一定會再去,推薦
以後過澳門都一定會再去,推薦
2023-03-11 1540 views
聽澳門朋友介紹來這葡國餐廳食晚餐。馬介休球,很喜歡這,没一般澳門餐廳煮得馬介休甘咸,又香又脆。葡式炒蜆,蜆又大又新鮮又香,可惜有些蜆有沙。葡式焗八爪魚,很諗很入味,配埋d 薯仔勁正!另勁抵讚的是招牌菜海鮮飯,海鮮新鮮、份量又多,汁又濃香,超滿足。另價錢非常抵食,店主又很親切,有機會要再訪。
聽澳門朋友介紹來這葡國餐廳食晚餐。

葡式炒蜆,蜆又大又新鮮又香,可惜有些蜆有沙。

葡式焗八爪魚,很諗很入味,配埋d 薯仔勁正!

另價錢非常抵食,店主又很親切,有機會要再訪。
葡式炒蜆
葡式焗八爪魚
2021-07-03 1692 views
位於皇朝區環宇豪庭地下,雖然餐廳環境平凡,食物質素好但價錢唔算貴,”龍蝦海鮮飯”$408👍看似貴但份量比一般大,足夠4-5享用,材料有半隻龍蝦,都大隻肉質亦結實,其他還有普通蝦、青口、魷魚及蜆等,海鮮肉質彈牙;”熱石牛柳配沙律薯條”$220👍,可以慳返唔洗點沙律,侍應會為客人煎下在熱石上的牛柳及切成小粒方便客人用餐,牛柳分量唔細,煎到半成熟啱啱好肉質鮮嫩好吃;佢哋嘅”炸馬介休球”$18一粒,吃幾個點幾個,唔會只有薯茸馬介休絲都唔少,而且個皮係脆脆地好吃👍;但”葡式芫茜麵包波蛋湯”$38只係碗芫茜水,同葡國青菜湯差得遠☹️。
2021-07-02
2019-09-14 1697 views
個海鮮飯同炒蜆味道係好、食既時候吾怕咸。不過食完餐飯之後幾個小時內一家人不停要喝水、好頸喝。 價錢真心貴: 海鮮飯加埋一$460、一碟只有兩件炸魚伴薯條,小小生菜$200、蜆$160、 馬介休$28 一粒;成餐飯4 個餸一個白飯$1200、試一次就夠。
2019-07-03 1330 views
去澳門當然要食葡菜啦,上網揾到一間酒店附近嘅葡菜小店。見Google 入面嘅評價唔錯,所以決定試下。三個人去食葡菜其實都幾難叫,所以只叫兩樣。先點一份炒蜆,嚟澳門次次都係必食。呢間嘅蜆夠新鮮,唔係細細粒嗰啲,有鮮味有咬口,十公欣賞。用麵包點炒蜆汁食,更加滋味。尤其係佢嘅麵包又滑又鬆化,真係勁好食!入得嚟嘅客人,都幾乎會叫海鮮飯。用料新鮮,有龍蝦、蝦同蜆。呢個係湯飯,湯好甜,應該係海鮮同蕃茄嘅關係。顏色已夠靚,龍蝦彈牙,蜆同蝦都新鮮。真係好吸引,無諗過咁好食。份量亦大,個海鮮飯其實夠四個人食,好彩只叫兩樣!

Type of Meal
Lunch
2018-03-04 2545 views
好友最近過了澳門教書, 他的葡國同事推薦我一定要試呢間葡國餐廳, 於是一行四人前日訂了枱吃了菜... 老闆夫婦都是葡國人, 原來太太便是廚房大廚。點左燒羊架(燒得太乾, 以後不會再叫) 葡國沙律 (新鮮,橄欖油很香)海鮮飯(全晚最好味... 必吃)墨魚汁煮墨魚(個煎pan好大,份量少得可憐)沙律同墨魚都跟薯條上... 薯條不油膩,香脆可口環顧四周,食客本地的,外籍的,中國的都有。
點左燒羊架(燒得太乾, 以後不會再叫)
葡國沙律 (新鮮,橄欖油很香)
海鮮飯(全晚最好味... 必吃)
墨魚汁煮墨魚(個煎pan好大,份量少得可憐)
沙律同墨魚都跟薯條上... 薯條不油膩,香脆可口

環顧四周,食客本地的,外籍的,中國的都有。
2017-03-26 3458 views
黎澳門一日遊,點都要食返餐葡國菜,經一位澳門朋友熱烈推介呢間餐廳之後,都打算黎試下。免費提供的麵包:坐低之後,店員就位我地送上餐牌同埋麵包,麵包雖然係免費提供,但係細食加上下午已經食左好多小食既我,真係唔係好敢食,怕食唔落黎緊想食既美食,不過同行既朋友試過話麵包真係相當鬆軟呀。葡式炒蜆: 呢個炒蜆真係非常好味。d蜆好新鮮,D穀炒起後全部都開晒,入口鮮甜得黎又食到果種鹹鹹地既海水味。馬介休球: 呢味菜係段件叫既,想食幾多就叫幾多隻,可能因為呢個原因,所以賣相一般,可以改善一下。做法方面,其實係用薯茸釀入馬介休之後再拎去炸,入口外脆內暖,食落又唔會話好漏。海鮮飯: 上檯時真係會令人「哇」一聲,因為賣相真係好吸引,顏色又鮮艷,海鮮飯裡面有各式各樣既海鮮,好似龍蝦呀,蜆呀等等,湯底味道亦都好濃,似係帶有少少蕃茄味既海鮮湯,加埋D飯落去真係會令人食到停唔到口。不過,呢個海鮮飯雖然話係二人份量,但係其實3-4個人食都還可以。原本都想叫樣甜品試下既我地,最後都因為太飽所以食唔落啦。不過想讚既係,餐廳水準真係非常高,服務又好,連我都會再推仲俾D會黎澳門玩既朋友呀。
免費提供的麵包:

葡式炒蜆:
馬介休球:

海鮮飯:

• 海鮮飯
  • 葡式炒蜆
  • 馬介休球
2016-09-15 3637 views
記得對上次可以食葡國菜大概都有10幾年前,果次係同屋企人食,印象中個味道唔係咁啱自己,唔係話特別好食,所以唔會特別揀去食,但係呢排食得太多中餐,西餐,日式,韓式,忽然就想試一試另外一種口味,所以就揀咗呢一間葡國菜試下。入到去發現個地方唔算話好大,但係有兩層,老闆侍應來講全部都係葡國人,點菜都需要用英文,但食譜係有中英選擇的。對於葡國菜其實我唔係好熟悉,睇住個菜單嘅時候都唔知係乜嘢,咁老細就好快親行嚟話比我聽有邊啲係餐廳嘅必食推介,咁我亦都順理成章叫咗三個老細推介的菜色。八爪魚沙津--全部嘅配菜都切成一粒粒,有青椒,有八爪魚,有番茄,有洋蔥同埋薯仔。味道食落酸酸地,有橄欖油嘅味道,仲有d香草味道。質感嚟講係淋身的,每樣嘢都煮到淋身,食落去都幾夾。葡國炒蜆--呢個炒蜆係一絕,估唔好甘好味。首先來講就係d蜆已經係好新鮮,好鮮甜,好飽肉。真係唔知佢用咗啲乜嘢方法嚟煮,食嘅時候會有牛油嘅香,亦都有啲鹹鹹地嘅味道吊下,亦都會有啲好creamy 嘅味道,食落去嗰陣味真係從來都未試過,估唔到葡國有啲咁好食嘅菜式。葡國海鮮飯--呢個葡國海鮮飯嗰陣味覺得有少少似西班牙海鮮飯,但係呢種比起上嚟會有更加多湯。

味道嚟講,好鮮甜嘅湯底,好濃味,唔好見拒全部都係紅色就以為佢會係辣,點知呢個係一啲都唔辣,聽講係落左小小藏紅花,所以會吊起湯嘅味道。
再講材料,十分多,除咗有蜆,有蝦之外仲有龍蝦!唔怪得個湯可不甘濃喇!328蚊有甘多料,甘大煲,夠唒3個人食,真係超值。

甜品有7款,我首推介呢個蛋白批,個味道好似我哋食開嘅木糠布甸,但係嗰種味道比起木糠布甸更甜,同埋比較硬身,奶味好重,可能加入左葡國風味,我個人就覺得十分之好食!必食!
我覺得呢到應該係家庭式經營嘅,因為老闆會係吧枱嗰度負責收錢,跟住呢就見到老闆個老婆,行嚟行去,拎住一盤盤嘅甜品出嚟,我估老婆就應該係呢度嘅大廚,拒嘅手藝超得!
  • 葡式炒蜆
2015-10-28 3758 views
澳門葡萄牙人眾多,不乏正宗的葡國料理,去澳門吃葡國菜已成為每次的指定行程。這一次跟隨美食blogger的腳步,嘗試了外觀其貌不揚的A Baia,但好戲在後頭,一鍋海鮮飯已足夠讓我有籍口再次到訪。一下船就先去嘗鮮,馬上來到位於宋玉生廣場的新海灣A Baia。時間尚早,附近的酒吧都關著門,只有幾間食肆在營業,A Baia就隱藏在附近的茶餐廳之中。來到門口,餐廳完全沒有特別的裝潢,也沒有甚麼葡國特色,就只是一家普通的餐廳。中午時分客人不多,我們被安排到二樓窗邊的位置坐下。店內的服務生都是外籍人士(我不知道是不是葡萄牙人),但老闆應該是葡萄牙人。葡式沙律先來一客沙律開開胃,味道酸酸甜甜,不錯!免費提供的麵包很多餐廳都有免費提供的麵包,但有時又乾又硬又凍,完全不想吃。這一個則是暖暖的,而且裡面十分柔軟,配上橄欖油很好吃!馬介休球超好吃的馬介休球!表面十分乾身,裡面的餡料十分柔軟,亦有濃香馬介休味道但又不會太鹹,必試!炒蜆以牛油、橄欖油和蒜蓉等調味料炒成的蜆,每一隻都非常juicy,讓人欲罷不能!炒墨魚黑漆漆的墨魚,還好,沒有甚麼特別的。熱石牛柳可以看到上菜的時候是半生熟的,服務生會在差不多可以的

葡式沙律
先來一客沙律開開胃,味道酸酸甜甜,不錯!
葡式沙律
炒墨魚
黑漆漆的墨魚,還好,沒有甚麼特別的。
炒墨魚
熱石牛柳
可以看到上菜的時候是半生熟的,服務生會在差不多可以的時候幫你切開,大約會在6成熟左右,想熟一點就要放在熱石上多烤一會不要太快吃。牛柳很嫩,不過稍嫌牛肉味不太濃。
熱石牛柳
海鮮飯
終於等到萬眾期待的海鮮飯!雖然菜單上寫2人份量不過其實我們5個人吃都可以每人吃兩碗。海鮮飯內有龍蝦、大蝦、蟹、蜆等等,湯底超鮮甜超濃郁!簡直是人間美味!我會為了這個海鮮飯再來!
海鮮飯
總結:小店真的其貌不揚,如果不知道這個海鮮飯肯定會過門而不入。中午客人不多可以不用訂位,晚上就不知道了。下次去澳門一定會再來這裡吃海鮮飯!
2015-10-24
$200 (Lunch)
2014-01-21 3777 views
這次某次的紀念日,要不是那天跟朋友講起有什麼好推介的葡國菜我都差點忘了這次食記的存在,隨著年歲增長也開始對紀念日變得敏感起來連每月的24號都要吃頓好吃來慶祝一下!!嘿嘿...以後有什麼求婚/結婚的紀念日,就有更多的藉口吃大餐了有在暗示什麼嗎?!位置還蠻好找的,就在皇朝區的酒吧街店內座位很多而且還是2層的咧,在沒訂位的情況下,只好提早報到各式各樣的甜點都放在這裡還沒吃飯已經想先吃甜的可以跳過的餐前麵包!!由於服務生說怕我們會等主菜等很久,所以建議選個前菜來吃!!結果我選了基本的,馬介休球 MOP$12/顆,價格不高小小的一顆炸得酥脆內粉粉嫩嫩的,口感不會糊爛,有淡淡香菜的香氣熱石牛柳 MOP$125放上去的瞬間~ 滋滋作響 牛排的香氣瞬間撲鼻而來,真的是超香的~等我回過神來!!才記得要拍照,趕緊補拍一下看起來油花並不多,但肉質還是頗不錯,老闆來幫我們桌邊服務把牛柳切成條狀,方便容易每口一塊剛好的熟成度,漂亮的顏色肉汁很豐富且充滿著鮮甜的肉香,牛肉的香味隨之而來肉質鬆化軟腍中帶彈性~ 而一旁的醬汁味道也很特別,聽說是店家自行調配的有微酸的氣息也帶有香草味,清新開胃,但不沾醬也好吃隨牛柳附送
這次某次的紀念日,要不是那天跟朋友講起有什麼好推介的葡國菜
連每月的24號都要吃頓好吃來慶祝一下!!

有在暗示什麼嗎?!

位置還蠻好找的,就在皇朝區的酒吧街
各式各樣的甜點都放在這裡
還沒吃飯已經想先吃甜的
可以跳過的餐前麵包!!
由於服務生說怕我們會等主菜等很久,所以建議選個前菜來吃!!
結果我選了基本的,馬介休球 MOP$12/顆,價格不高
熱石牛柳 MOP$125
等我回過神來!!才記得要拍照,趕緊補拍一下
看起來油花並不多,但肉質還是頗不錯,老闆來幫我們桌邊服務
把牛柳切成條狀,方便容易每口一塊
剛好的熟成度,漂亮的顏色
肉汁很豐富且充滿著鮮甜的肉香,牛肉的香味隨之而來
有微酸的氣息也帶有香草味,清新開胃,但不沾醬也好吃
隨牛柳附送的 薯條跟沙律,當老闆看到這盤好像沒動過的樣子
就來問我們為什麼,那是因為薯條有點過油啊~ 就跟Andy搞笑說,那由男生吃薯條
女生吃健康的沙律!!真的很可愛,喜歡這會體貼的老闆
海鮮飯 MOP$250
餐牌說是二人份量,但其實也夠4人分享
海鮮的料有蝦子及大蜆,但沒想到的是還有半隻龍蝦
湯頭鮮甜且很濃郁,有清新的蕃茄味也有海鮮的甜

吸飽湯汁的飯粒,也甜美好吃
2個人分這道真的有點多,吃完都已經撐死了
米布丁 MOP$25
灑在表面的是玉桂粉,平常不愛這味的我
這天也能接受得了,米粒很分明帶嚼勁,並有些許生米
質感頗不錯,而且不會過甜
最喜歡它的熱石牛柳,應該會為了它而再訪的
它的水準不錯,價格還在接受的範圍裡
只是不會常常吃啦