於 24 Nov 10再次造訪澳門葡國美食天地, 又有另一種深層体會.強烈建議只嚴選Signature Dish今次不是點Signature dish, 點了西洋白洽, 點知強差人意, 如同食神檯祭品: 有白洽雞, 豬耳, 豬肚, 豬腱, 蹄膀, 等, 真是吃不出味兒...........下次奉勸各位, 挑選食物如挑女朋友一樣, 雖然花多眼亂, 但切忌貪心, 到每間餐廳專點它的拿手著名餐點, 就會十拿九穩!西洋白洽- 似食湯渣多一點, 大失所望!Portugal soft drink- orange & pineapple flavour- taste not good, like medicine!還有, 請繼續http://hk.myblog.yahoo.com/jolovam/article?new=1&mid=4494

強烈建議只嚴選Signature Dish

chef recommendation

西洋白洽- 似食湯渣多一點, 大失所望!
差- 西洋白洽

豬耳沙律 配 脆包

差 - Portugal soft drink

Grilled Steak, 六成熟, 今次叫得太多, 肚皮未能忠實反映這牛扒的美味

海鮮飯

海鮮飯
燒立魚, 不會乾gel gel, 肉汁鎖入魚內
  • 燒立魚
2010-12-02 294 views
在星期六在沒有預訂的情況下, 被經理道歉說下次要訂位, 真失望! 見一葡國籍男士在門口食煙, 跟他閒談, 原來是老板, 姑且將就坐在門口, 鋪上檯布, 就如置身法國街頭 cafe, 也不錯吧!“葡國美食天地” 餐廳名字像地道澳門街食肆, 其實是由一正宗葡國人經營的. 這位短小精悍的老板, 在一次由葡葡牙到澳門旅行中, 邂後一澳門女士, 繼而落地生根, 開了這間餐廳.這間餐廳位于官也街附近, 要細心一點才找到. 餐廳廚房和水吧, 佔了近1/3 位置, 反映店主刻意保留大廚房以烹調美食, 其誠意可加, 不為擴大餐桌而妥協!為免失望, 強烈建議大家要訂檯和訂燒乳豬!http://hk.myblog.yahoo.com/jolovam/article?new=1&mid=1420

為免失望, 強烈建議大家要訂檯和訂燒乳豬!

燒乳豬皮薄脆而鬆

這個海鮮飯, 飯粒夠硬, 夠正宗西班牙!

番茄醬海鮮飯, 酸酸甜甜, 配上海鮮, 沒有不好吃道理

2010-11-20
燒乳豬皮薄脆而鬆
這個海鮮飯, 飯粒夠硬, 夠正宗西班牙!
番茄醬海鮮飯, 酸酸甜甜, 配上海鮮, 沒有不好吃道理
  • 燒乳豬
想提醒大家如果想去"葡國美食天地"食燒乳豬一定一定要星期六去,因燒乳豬只在星期六供應,剛剛過去嘅星期日胃食妹同肥老公山長水又遠去到點不知食唔到真激氣 或者下次啦!
或者下次啦!
2010-09-19
  • 無可奉告
2010-09-02 511 views
來到澳門,我們當然要嘗下當地正宗的葡式料理,A Petisqueira是當地有名的葡式餐廳其中之一,以出色的葡式燒烤馳名。最受歡迎的燒乳豬,只在週末才供應,想吃的話記得要早早預訂~ 我們在剛開門的時候(7:30pm)到達,店裡已經坐滿了正在用餐的客人。(幸好前一天有訂位子~ ^^ )- "依照傳統"先來一瓶西班牙特飲Sangria,簡單加添了橙片,喝起來帶有豐盈果香,甜甜的很順口,但也因此很容易醉。( 小朋友千萬不要拿來當果汁猛灌喔~) - 麵包按下去有清脆的碎裂聲,聽到就知道好吃。- 吃炸馬介休球,配上餐廳自家的辣椒醬,風味一流! (辣椒醬後勁十足,膽小者千萬不要嘗試~ )- 葡式烤肉腸,附帶黑橄欖和酸菜。佐酒必推~- 濕潤清淡的番茄飯,賣相讓我想起番茄炒蛋 ^^ 飯粒有咬勁兒,微酸微酸的,跟烤肉腸、烤乳豬很速配。- 燒乳豬果然名不虛傳,皮又薄又脆,肉超~~~~嫩;輕輕一按,肉跟細骨就分開了!而且乳豬的脂肪不多,我們三人輕輕鬆鬆就搞定了~ - 西班牙海鮮燉飯用上了大量的海鮮,大蝦、軟絲、蜆、淡菜、還有肥美的泥蟹!! ❤侍應生看到我要吃蟹螫,讓特意拿開殼工具給我,好貼心。總結: 食物好

- 麵包按下去有清脆的碎裂聲,聽到就知道好吃。
- 葡式烤肉腸,附帶黑橄欖和酸菜。佐酒必推~
而且乳豬的脂肪不多,我們三人輕輕鬆鬆就搞定了~
侍應生看到我要吃蟹螫,讓特意拿開殼工具給我,好貼心。

總結: 食物好吃,氛圍舒適,服務週到,大推之~ XD

想看更多相片介紹,請到我的部落格:

西班牙特飲Sangria
麵包按下去有清脆的碎裂聲,聽到就知道好吃。
炸馬介休球
葡式烤肉腸,佐酒必推~
濕潤清淡的番茄飯,賣相讓我想起番茄炒蛋 ^^
燒乳豬果然名不虛傳,皮又薄又脆,肉超細嫩。
食物好吃,氛圍舒適,服務週到,大推之~ XD
2010-08-21
$150 (Dinner)
Celebration
Birthday
西班牙特飲Sangria
麵包按下去有清脆的碎裂聲,聽到就知道好吃。
炸馬介休球
葡式烤肉腸,佐酒必推~
濕潤清淡的番茄飯,賣相讓我想起番茄炒蛋 ^^
燒乳豬果然名不虛傳,皮又薄又脆,肉超細嫩。
食物好吃,氛圍舒適,服務週到,大推之~ XD
  • 燒乳豬
  • 西班牙特飲
  • 西班牙海鮮燉飯
2010-07-12 234 views
Delicious lunch on Sunday, octopus salad was tasty, spicy shrimps (gambas) were nice but maybe not as fresh as they could be. For main course we had grilled chicken and boar loin (a first for me), both of which were cooked well and very tasty - the boar load was a particularly large portion. They have a very hot, home made chili sauce which adds heat very nicely.The restaurant is clean and simple, with friendly service and good food and a number of specials in addition to their normal menu.

2010-07-11
$200 (Lunch)
2K
2010-05-24 146 views
22-5-2010除了多年前食過「木偶」之外, 從未食過其他的氹仔葡菜, 是日想去的 Antonio 無位, 兜兜轉轉嚟了呢間地方軷大, 人卻好少的呢度. 2 人叫了一人一飲品, 一湯一蜆一炒飯及一份甜品 share, 整體印象很不錯, 不過嚴重食唔晒:-Table bread 勁熱, 烘得外層鬆脆, 中間就好軟熟, 聞落食落都好香麵粉味, 正 另奉上兩份 Anchor 牌牛油, 不過我哋掛住食炒蜆的蒜蓉牛油汁 (見下文), 兩份牛油結果原封不動. 薯蓉青菜湯: 第一次飲呢隻湯, 湯底唔算好濃稠, 飲落薯味幾香, 質地帶點 mashed potato 的「粗糙」, 仲有大量硬身的青菜絲 (係咪叫 "collard greens"?), 及兩片好鹹的 smoked 味 chouriço, 整體味道竟然有點似味噌湯 , 雖然唔算好喜歡, 但幾得意的.蒜蓉牛油炒蜆: 乜咁大碟 蜆肉幾肥大, 隻隻鮮甜無沙, 亦隻隻都沾上香濃惹味的蒜蓉牛油汁, 食唔停口 唯一唔好就係碟/汁內藏有碎蜆殼, 食食吓都有「霹靂啪喇」的情況出現, 有點煩人.馬介休炒飯: 又係勁大碟 幾香,
22-5-2010

, 雖然唔算好喜歡, 但幾得意的.

蒜蓉牛油炒蜆: 乜咁大碟

馬介休炒飯: 又係勁大碟
幾香, 馬介休份量不少, 不過炒得較濕, 印象一般; 另 serve 的蒜蓉辣椒油配飯其實幾好食, 不過對我呢個「小學生」嚟講, 實在有點太刺激, 還是淺嘗好了.

食剩大半碟炒飯, 卻堅持 order 雞蛋布甸, 我哋真係...
一 slice 上的布甸係冰凍的, 質地有點嚡口, 不過蛋味香濃, 又有 caramel sauce 的甘甜, 其實都收貨了 -- 鬼叫我哋咁鍾意食 creme caramel

飲品叫了凍咖啡, 係凍齋啡 + 另上糖漿 + 熱奶
齋飲唔算好苦, 落糖落奶後就變得無喱咖啡味, 早知唔落

食物不錯, 環境就有點 "host family" feel, 加埋風趣幽默 waiter 哥哥的服務態度, 食得好舒服的一餐飯.

埋單每人約 $155, 值得試試的.
host family 開飯
熱辣辣外鬆脆內軟熟的 table bread, 有可能唔好食嗎?
凍齋啡加熱奶...
薯蓉青菜湯味道有點似味噌湯... 哈哈
炒蜆超好食!
炒飯較濕
試了少少蒜蓉辣椒油, 辣到我飛街...
雞蛋布甸較嚡身, 不過蛋味香又夠甜
2010-05-22
$155 (Lunch)
host family 開飯
凍齋啡加熱奶...
薯蓉青菜湯味道有點似味噌湯... 哈哈
炒蜆超好食!
炒飯較濕
試了少少蒜蓉辣椒油, 辣到我飛街...
雞蛋布甸較嚡身, 不過蛋味香又夠甜
  • 蒜蓉牛油炒蜆
  • 麵包
2010-02-23 152 views
第一晚食唔到嘅葡國美食天地, 第二日中午終於食到, 但係........ 真係好不外如是....首先, 我哋差不多兩點入到去, 佢哋幾乎即刻要您落單 (因為午市收 2.45pm), 連話等埋其中一個朋友由洗手間出呢再商量下, 都話等唔到, 咁我唯有問佢有咩好食 / 同根據我記得嘅別人推介呢點 : 豬耳沙律 (食友推介) - ok, 豬耳幾爽, olive oil 幾香.燒沙丁魚 (男友要求) - 燒得幾香脆, 夾飽食好正.燒黑豬柳 (是日餐廳推介) - 好 un, 好蘇, 無豬味, 食咗兩舊, 放棄!!燒爐魚 (都係是日餐廳推介) - 好鞋, 好乾, 無魚味......... 西班牙海鮮焗飯 (都係是日餐廳推介) - 好鹹呀, 海鮮又唔新鮮, 飯又焗得太淋, 失敗........豬仔飽四個 : 送嘅, 又香又軟, 朋友話係最好食嘅, 死未........sangria : 無水果, 亦無水果味, 90% 係紅酒味, 隻紅酒仲要唔 fruity.......... 以上所點嘅, 其實都係一般大路嘢, 有三樣仲係餐廳/侍應嘅 推介, 點解會咁差呢, 仲有咁多人讚....唔明, 亦唔想再試.

燒沙丁魚 (男友要求) - 燒得幾香脆, 夾飽食好正.

以上所點嘅, 其實都係一般大路嘢, 有三樣仲係餐廳/侍應嘅 推介, 點解會咁差呢, 仲有咁多人讚....唔明, 亦唔想再試......... 我夠喇.........

2010-02-21
2009-10-01 591 views
2009年9月8日兩個人去澳門當然要食葡國菜,近近地係氹仔試吓嚟間啦,本來想食燒乳豬,可惜只在星期六日才有,好失望兩人點了: 八爪魚沙律 - $65, 好爽口, 加了點醋, 很開胃. 炸馬介休球 - $30, 有3個, 雖然係炸, 但一d都唔油膩. 海鮮飯 - $120, 對兩個人嚟講, 係大碟咗d, 多d人一齊食就更加好, 飯裡有很多海鮮, 很足料. 葡國汽水 - $15, 侍應介紹的, 要了熱情果汁和菠蘿汁, 另外還有橙汁, 個人覺得熱情果汁最好味. 麵包 - 免費的, 每人一個, 好好味, 外脆內軟, 飽都要食埋佢.埋單(連加一): $269.50服務很好, 食物新鮮, 好
2009年9月8日

兩個人去澳門當然要食葡國菜,
近近地係氹仔試吓嚟間啦,
本來想食燒乳豬,
可惜只在星期六日才有,
好失望

兩人點了:
八爪魚沙律 - $65, 好爽口, 加了點醋, 很開胃.

埋單(連加一): $269.50

服務很好, 食物新鮮,

葡國汽水
免費麵包
麵包加沙律, 最佳配搭
足料的海鮮飯
2009-09-08
$140 (Lunch)
葡國汽水
免費麵包
麵包加沙律, 最佳配搭
足料的海鮮飯
  • 海鮮飯
2009-09-10 121 views
九月五日(星期六)知道要出發去澳門,朋友得到同事推介葡國美食天地,早在到酒店checkin時已經打電話訂檯,希望有餐好既食!由希臘神話打的到氹仔,還要在炎熱下找葡國美食天地!原來是12:30才開呢!唯有四周打發時間吧!終於等到它開門了,我們點了以下食物:-羊芝士:味道一般,沒有味道似的!加上麵包都好一點,但是六十元的一小舊,實在不值呢!加上可能本人不好cheese的!腸仔,很咸,無可否認是葡式食物的特色,但不是我的胃口呢!吃完還要飲水!喜歡"咸"的朋友可以一試黑豚肉:我比較喜歡吃薯條,而豚肉都可以,烤得算香,大家開始有喜歡吃的一道菜了!西班牙炒飯:我最欣賞的一個,下面有粗鹽烘著,飯也有咖哩香味!加上海鮮足料!值得一讚!熱情果汁,都是必點的!我不好熱情果的,也覺得好飲我們都覺得小飛象會比較好的!可能太傳統的葡國菜我們不太慣呢!
九月五日(星期六)

終於等到它開門了,我們點了以下食物:-
熱情果汁,都是必點的!我不好熱情果的,也覺得好飲

羊芝士
葡式烤肉腸
燒豬仔肉
西班牙海鮮炒飯
$80 (Lunch)
西班牙海鮮炒飯
2009-08-24 112 views
中文名字好像food court, 但其實是正宗的葡菜。馬介休湯,從未聽過,原來是咸魚煲湯加滾蛋,湯很咸,滾蛋很老,食不慣這種味道。番茄飯,飯煮得粒粒分明,有鮮茄的味道,有點覺得太濕,用來拌較油膩的菜式不錯。八爪魚沙律,八爪魚沒雪味,有咬口,和olive oil食,感覺新鮮。燒乳豬,在是日菜牌選的,不訂可能要碰運氣。從未食過如此好食的燒乳豬,皮薄脆而鬆,脂肪雖多,入口即化,不油膩;肉很嫩,燒得剛好骨肉分離,名副其實是用上乳豬,才一百二十元,非常抵食。雖然有些菜式吃不慣,但食了我們覺得絕佳的燒乳豬之后,我倆都帶著非常滿足和非常飽的身體離開。以后來澳門,必會再來食的葡菜。
中文名字好像food court, 但其實是正宗的葡菜。

$170 (Lunch)
2009-07-12 112 views
在澳門由朝吃到晚, 晚餐當然要吃葡國菜才心足.這店規模不大, 所以碼頭觀光部的的職員也要花點時間才找到地址, 下次再去, 只要記得在氹仔小飛象的後面就可以了.當日的確有點運, 在 Robuchon 致電剛好仍有位, 來到才發覺全場已訂滿座了.這裡是小店的運作模式, 很像葡萄牙那餐小餐館, 小店格局, i'm lovin' it! 兩個人不能大肆吃喝, 淺嘗幾味也夠填滿胃納.先說菜湯, 朋友說是相對其他葡菜餐館是油了點, 我覺得材料也不錯, 但較為淡薄.我們也點了 0.5L Sangria, 這裡的桑格利亞 vodka 份量不少, 而生果相對地少, 雖然跟在葡萄牙喝的有所不同, 但也是個不錯的果酒來.葡式炒蜆, 肉大肥厚又惹味, 吃得過; 想起這具份量的身型我就想到了坤記那些炒蜆了.本要燒排骨, 臨門一腳由燒排骨改了乳豬, 八九成似葡萄牙的, 也很好吃, 我也頓感好彩, 又吃到了好東西. 有機會, 我還是會回來喝桑格利亞.
在澳門由朝吃到晚, 晚餐當然要吃葡國菜才心足.

兩個人不能大肆吃喝, 淺嘗幾味也夠填滿胃納.

有機會, 我還是會回來喝桑格利亞.

2009-06-13
$200 (Dinner)
2009-07-06 99 views
乜原來openrice冇乜人識呢間野. 話說小妹第一次到澳門, 係有個澳門friend介紹我去的. 真係估唔到葡國菜咁好味! 4個人食lunch, 招呼好好, waitress好有心機介紹d 菜. 以下既相就係我地當日點左既野喇~~~ 特別一定要推介既係 個 蒜容辣醬,海鮮飯, 同埋個 魚!!!!嘩哈哈碟魚因為用左薯仔墊底, 吸晒d 汁, 好正, d 魚又冇乜骨, 啖啖肉, 連唔食魚既我都成碟吞晒!個飯就完全冇失望, 個蒜容辣醬就點乜都好食, wahhaa我地仲叫左野飲, 一人好似百幾蚊埋單, lunch黎講有d 貴, 不過我比得心服口服
乜原來openrice冇乜人識呢間野.

海鮮飯, 同埋個 !!!!

個飯就完全冇失望, 個蒜容辣醬就點乜都好食, wahhaa

炒蜆, 普通啦
幾特別~ 唔錯
冇得頂!! 呢個蒜容辣醬激正!
Portugese 海鮮飯~~~正正正正正!
魚同薯仔煮埋... 救命..好味到我而家仲掛住~
2009-04-04
$100 (Lunch)
冇得頂!! 呢個蒜容辣醬激正!
Portugese 海鮮飯~~~正正正正正!
魚同薯仔煮埋... 救命..好味到我而家仲掛住~
2009-06-01 150 views
四月三十‧下大雨 很奇怪,在OR這裡竟然一個食評也未有,可能如果沒有本地飲食雜誌的催谷,食客也未必會找到這間地道的葡菜。不要給這裡的中文店名騙倒,其實是一間做葡式燒烤很出色的店子。論水準,論受歡迎度,這裡是絕對不比Antonio又或是里斯本地帶為低的,就由我來寫第一個吧! 跟幾位朋友去吃東西,大家要我提議去吃葡菜的地方,還不容易,來官也街就有幾個好選擇。山度士吃得多,而是晚想吃烤物,來這邊吧!周日晚,這裡是座無虛席,沒有訂檯,還好可以「找朋友幫忙」,轉頭已經在店內的一角坐下。 來葡國餐館照例也先來一瓶Sangria,這裡的sangria做得很好喝,只下了幾片橙,但喝起來很有果香,跟紅酒味道很夾。而伏特加下得重手,易入口卻醉人於無形,是晚就有朋友步履浮浮的離去;至於食物,大家也說不想吃澱粉質,就來多一點香口的下酒菜,由我隨便發辦。先來個豬耳沙律,另外一個小吃併盤及炸馬介休球,青菜薯仔湯及烤豬肋骨,應該很豐富。 先來二人一份豬耳沙律,這是一味很地道的葡國前菜,這裡的豬耳做得軟熟,吃起來豐腴味美,加上生洋蔥、橄欖、紅尖椒及芫茜增添辣勁及香味,非常好吃;炸馬介休球一人一個,外脆而香口,內裡是打
四月三十‧下大雨

先來二人一份豬耳沙律,這是一味很地道的葡國前菜,這裡的豬耳做得軟熟,吃起來豐腴味美,加上生洋蔥、橄欖、紅尖椒及芫茜增添辣勁及香味,非常好吃;炸馬介休球一人一個,外脆而香口,內裡是打成蓉的馬介休,鹹香又隱透鱈魚鮮,下酒良品;小吃併盤三人一份,內有風乾火腿、硬芝士及烤血腸。風乾火腿是白腳豬,口感軟熟,鹹香味當然不及前晚吃到的Peta Negra,但也不錯。硬芝士鹹味豐富,是紅色酒的最佳拍檔。最出色的還是烤血腸,外皮烤得脆口,內裡有咬口又美味,百吃不厭。這裡的燒烤做得好,這一味就是明證;

吃葡菜想喝湯,就必選經典的Caldo Verde青菜薯仔湯,就來一人一碗。雖然作為一個喝慣中湯的廣東人來說,我覺得這個湯沒有什麼好喝,但作為對喝滿sangria的胃部的少少緩衝,也不錯的;烤豬肋骨大家分吃,肋骨烤得美味,只用了醬油來調味,簡單就是美,不多久已吃清;

原本還有幾味也要一吃的,如烤墨魚、大蜆等等,但眾人鑑於還要跟我再去吃,就此打住。值得一提的是這裡的辣椒醬,做得超級辣,我只能吃一點點,一眾辣食友可以來挑戰一下。

不要看這裡只小店,但侍應也能適當的作出提議,值得一讚的。

飲飽食醉,埋單每人百五,便宜好吃,值得一試的。
軟熟好吃的豬耳,美味的豬耳沙律
小吃併盤很適合樣樣也想吃一點的我們
炸馬介休球也做得有水準
吃葡菜又怎能不喝青菜薯仔湯?
烤豬肋骨很美味
超勁辣的辣椒醬,自問是「辣不怕」的,必試!
甜美好喝的sangria
是地道又有水準的葡菜小館
$150 (Dinner)
軟熟好吃的豬耳,美味的豬耳沙律
小吃併盤很適合樣樣也想吃一點的我們
炸馬介休球也做得有水準
吃葡菜又怎能不喝青菜薯仔湯?
烤豬肋骨很美味
超勁辣的辣椒醬,自問是「辣不怕」的,必試!
甜美好喝的sangria
是地道又有水準的葡菜小館
  • Sangria,豬耳沙律,炸馬介休球,小吃併盤,烤豬肋骨,辣椒醬